Тајна витамина Д

Преко „рецептора“ смештених на специфичним локацијама људског генома, витамин Д утиче на више од 200 гена, тврде британски стручњаци. Међу генима осетљивим на колебање нивоа витамина Д су и они који се доводе у везу са раком и аутоимуним болестима попут мултиплекс склерозе.

Витамин Д утиче на више од 200 гена, укључујући и оне који се могу довести у везу са раком и аутоимуним болестима као што је мултиплекс склероза, утврдио је тим британских стручњака са Оксфордског универзитета.

Процењује се да широм света више од милијарду људи пати од мањка овог витамина.

Стање се из дана у дан погоршава, с обзиром на то да људи проводе све више времена у затвореном простору, а Д витамин у организму се ствара након излагања сунчевој светлости, преноси Ројтерс.

Витамин Д утиче на ДНК преко такозваних „рецептора витамина Д" који су смештени на специфичним локацијама људског генома.

Тим стручњака са Оксфорда, којим је руководио Андреас Хегер, направио је мапу тих тачака и утврдио више од 200 гена на које поменути витамин директно утиче.

„Наша студија драматично указује на широк утицај Д витамина на здравље", истакао је Хегер.

Од раније је познато да је мањак витамина Д фактор ризика за развој рахитиса, а неки налази указују да повећава и могућност оболевања од аутоимуних болести, као што су мултипла склероза, реуматоидни артритис, дијабетес, као и од неких врста рака, па чак и од демеције.

Британски тим је утврдио да овај витамин утиче и на гене који се доводе у везу са Кроновом болешћу, леукемијом и раком дебелог црева.

Једна студија спроведена у марту ове године показала је да је Д витамин од виталне важности за активирање такозваних „ћелија убица", то јест Т ћелија, које припадају имуном систему.

Уколико организаму недостаје витамина Д, Т ћелије ће остати успаване, „несвесне" претњи инфекције.

Већи део Д витамина у људском организму је природни продукт излагања коже сунчевој светлости. У храни се налази ретко - има га у уљу рибље јетре, јајима и масној риби као што су лосос, харинга и скуша.

Д витамин може да се узима и као дијететски додатак исхрани, па британски тим апелује на здравствене власти земаља света да у циљу превенције уврсте тај додатак у исхрану трудница и деце.

У неким земљама, укључујући Француску, таква пракса је већ неко време на снази.

Нема опште сагласности око тога колики треба да буде оптималан дневни унос Д витамина, али неки стручњаци препоручују 25 до 50 микрограма (1.000 до 2.000 интернационалних јединица - ИУ).

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. авг 2010, 22:36) - Tanja iz Kalifornije [нерегистровани]

RE:dijetalnaishrana.com

Tacno je da treba uzimati vitamin D sa kalcijumom zbog lakseg varenja u organizmu.
P.S. Ova devojcica na slici je kao andeo. Preslatka je!

(четвртак, 26. авг 2010, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

dijetalnaishrana.com

Maloj deci se daju AD kapi, a sad kazu samo D, jer nemoze dovoljno iz hrane da se unese. Ali kazu da je dovoljno 10 minuta dnevno da vam ruka bude na suncu za dnevnu potrebu vitamina D. Kalcijum je vazan za apsorpciju