Идеална храна - пиринач

Захваљујући бројним корисним материјама које садржи, пиринач има благотворно дејство на здравље и требало би да буде веома често на трпези, наглашавају стручњаци. Предност, наравно, има интегрални пиринач.

Редовно конзумирање пиринча има вишеструко позитиван утицај на здравље. Ова намирница организам снабдева енергијом веома брзо, нормализује ниво шећера у крви и одличан је извор витамина Б1.

Иако у свету постоји више од 40 врста пиринча, најчешће се дели на жути - интегрални и бели, то јест рафинисани.

Цело зрно пиринча не прерађује се превише, те има веома високу нутритивну вредност у односу на бели пиринач коме се скидају опне приликом процеса рафинизације.

Особе које на менију чешће имају ову житарицу мање су склоне и проблемима са кожом, високом крвном притиску и болестима срца.

Према речима стручњака, будући да је богат угљеним хидратима, пиринач у људском организму има улогу горива и помаже нормалну функцију мозга.

Не садржи штетне масноће, холестерол нити натријум и због тога је често део балансираних дијета. Одличан је извор витамина и минерала, највише витамина Д, нијацина, калцијума, гвожђа, рибофлавина, а богат је и влакнима.

Захваљујући ниском садржају натријума, пиринач је идеална намирница за оне који пате од високог крвног притиска.

Новија истраживања показују да учестало конзумирање белог пиринча подстиче појаву дијабетеса типа 2 (старачки дијабетес), док је опасност од развоја тог обољења мања ако се конзумира жути (интегрални) пиринач.

Научници са Харварда су дошли до тог резултата обавивши анализу конзумирања белог и жутог пиринча код 157.463 жене и 39.756 мушкараца у периоду од 14 до 20 година.

Установљено је да су особе које конзумирају бели пиринач пет пута седмично изложене 17 одсто већој опасности од развоја дијабетеса типа 2 од оних који га једу само једном месечно.

Међу особама које су јеле жути пиринач два или више пута седмично опасност од појаве дијабетеса била је мања за 11 одсто у односу на оне које су јеле бели пиринач само једном месечно.

Резултати истраживања су, како су навели амерички научници, показали да замена белог пиринча жутим или неким другим житарицама, као што су цела зрна жита и јечма, смањује за 36 одсто опасност од развоја дијабетеса.

Жути пиринач садржи више влакана, минерала и витамина и не диже толико брзо ниво шећера у крви као рафинисани пиринач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи