Млечни производи добри за срце?

Шведски научници утврдили су да млечни производи могу да буду значајна фактор у смањењу ризика од срчаног удара. Међутим, тачан механизам доброг дејства млечних производа на срце још није познат.

Конзумирање млечних производа може да буде корисно за срце, показало је најновије истраживање шведских стручњака са Универзитета у Упсали.

Млечна храна је значајан извор засићених масних киселина, које су довођене у везу са срчаним обољењима.

С друге стране, млечни производи би могли да буду и корисни за срце јер снижавају крвни притисак и ниво холестерола, пренео је Ројтерс.

Да би разјаснио ову недоумицу, тим из Упсале је мерио садржај два биомаркера млечне масти у крви 444 испитаника који су преживели срчани удар и 556 здравих испитаника.

Установљено је да су под мањим ризиком од срчаног удара испитаници који у крви имају највећи садржај биомаркера пентадеканоичне и хектадеканоичне киселине, које су индикатори нивоа конзумирања млечне масти.

Код жена из те групе ризик од инфаркта је био мањи за 26 одсто, а код мушкараца за девет одсто.

Тачан механизам доброг дејства млечних производа на срце још није познат, али шведски стручњаци напомињу да су они извор многих биоактивних супстанци, између осталог калцијума, витамина Д и калијума.

Нека ранија истраживања су показала да конзумирањем млечних производа може да се допринесе повећању нивоа тзв. „доброг", односно HDL холестерола.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 13. јун 2010, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

he

Jel to istrazivanje narucila neka mlecna kompanija? :))