Читај ми!

Захваљујући иновативној терапији запаљенске болести црева се успешно држе под контролом

Лекари бележе повећање броја пацијената са запаљенским болестима црева и спуштање старосне границе. Шта је довело до тога и колико је медицина напредовала у лечењу тух пацијената објашњава доц. Др Срђан Марковић, гастроентеролог КБЦ „Звездара“.

Гост Јутарњег програма, доц. др Срђан Марковић, напомиње да су до пре двадесетак година постојала само два до три лека за запаљенске болести црева, док данас постоји иновативна терапија, тако да данас лекари могу да постигну одличне резултате у лечењу пацијената са проблемом запаљенских болести црева.

„Ова иновативна терапија је пацијентима донела квалитетнији живот, посебно имајући у виду да се та старосна граница све више спустила. Нажалост, млади људи оболевају од Кронове болести и улцерозног колитиса, а пошто је у питању радно способно становништво ми треба да од човека који има симптоме попут пролива, болова у трбуху, да направимо функционалну особу која ће несметано обављати све своје животне активности“, наглашава др Марковић.

Болест не може да се излечи, додаје гастроентеролог, али може да се држи под контролом и да се уведе у ендоскопску и хистолошку ремисију пошто у подлози обе болести лежи упала.

„Ефикасност терапије је значајно мања уколико заканимо са леком“, напомиње др Марковић, „А управо се у томе огледа тај напредак, јер ми данас раније препознајемо те болести. Можемо да их ефикасније дијагностификујемо и да на време започнемо терапију.“

Када је у питању Кронова болест, која је болест целог дигестивног тракта, иновативна терапија није индиковна за сваког пацијента, већ је резервисана за теже форме болести. Али ако је пацијент прими у првих годину, годину и по дана од постављања дијагнозе, ефикасност ће бити много боља.

На КБЦ „Звездара“ од новембра су у сарадњи са колегама са Прве хруршке клинике почели да примњеују и матичне ћелије у терапији запаљенских болести црева. Индикације су врло строге и ова врста терапије се прописује искључиво пацијентима са најтежим формама Кронове болести, код оних који имају перианалне фистуле комплексног типа. Ефикасност терапије је јако добра, али суштина је у доброј селекцији пацијената који ће је примити, напомиње доцент др Срђан Марковић.

Зашто се јављају запаљенске болести црева

Окидач за запаљенске болести црева могу бити неке бактеријске инфекције или храна, то медицина још увек није успела да установи, али тај окидач доводи до упалног процеса и не зна се када ће ти цитокини који фаворизују процес упале, да се јаве код неке особе која је генетски подложна развоју такве врсте упалног процеса.

„Свака хронична тегоба треба да буде упозорење да се пацијенти јаве лекару. Пролив који траје дуже од три недеље је хронична тегоба. Нередовна столица, болови, крв у столици... Кронова болест се каприциозније испољава, посебно у педијатријској популацији, где се дешава да деца дуго буду фебрилна, а да се тек касније испостави да је у питању Кронова болест“, истиче гастроентеролог.

Постоји и сијасет неких екстрацревних симптома који доктора у примарној здравственој заштити никада не би навели на Кронову болест, па се дешава да офталмолог упути пацијента када установи упални процес у оку, а касније се испостави да је у подлози Кронова болест, напомиње гост Иване Божовић, доц. Др Срђан Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво