Читај ми!

Како су се Италијани натерали да оставе дуван

Пре двадесет година у Италији је донет закон о забрани пушења у затвореном простору. Овај закон је на почетку изазвао много полемика, али је временом променио навике Италијана и допринео побољшању њиховог здравља.

Закон Сиркија, назван по тадашњем министру здравља који је у јануару 2023. увео закон забране пушења у затвореном простору у Италији пре двадесет година изазивао је тада оштре нападе мултинационалних компанија које се баве производњом цигарета, али и задовољство грађана који су схватили да се овим законом штити њихово здравље, а тиме и живот.

Ситуација се за ових двадесет година свакако променила иако је пандемија поново довела до пораста броја пушача.

„Ситуација се знатно побољшала и Италијани су се навикли да се не пуши у затвореном прозору и иритира их дим у ресторанима у земљама у којима је то дозвољено. До 2020. године смо видели прогресивно смањење броја пушача, но нажалост са пандемијом се број увећао за 24 одсто. У Италији пуше више мушкарци него жене и много више на југу земље него на северу.

Болести повезане с пушењем су, на првом месту, рак плућа, опструкције бронхија, развој емфизема, погоршање хроничних болести попут астме, али и низ болести које су везане за кардиоваскуларни систем: ризик од инфаркта или можданог удара, погоршава се деменција, утиче на плодност а пушење је повезано и са тумором панкреаса, јетре и стомака“, каже специјалиста за респираторне болести др Франческа Пуђони из болнице „Хуманитас Милано“.

Професорка Франческа Пуђони нам је објаснила и штетност електронских цигарета.

„Нажалост, људи имају погрешну перцепцију о томе да су електронске цигарете мање опасне. Оне са течношћу нас не излажу катрану већ пари која је пуна никотина, а на паковању не пише колики је проценат никотина те их људи конзумирају много више. Последице су исте, разлика је само у томе да ли смо у затвореном или отвореном простору. Штета од пушења је пропорционална концентрацији штетних супстанци у ваздуху као и навикама, тј. да ли је неко сваки дан изложен пасивном диму или само с времена на време. Последња истраживања су показала да 20 цигара дневно смањује дужину живота особама које су почеле да пуше са 25 година за 4,6 година и да свака седмица пушења одузима дан живота“, истиче Пуђонијева.

Отворени су многобројни центри за одвикавање од пушења који омогућавају активније праћење особа које пуше.

Италијански министар здравља Скилаћи најавио је да ће предложити да се забрани пушење у целој земљи на многим отвореним локацијама, забрану пушења електронских цигарета у затвореном као и забрану реклама за све што садржи никотин.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво