Читај ми!

Угрожава срце, бубреге, вид- како дијабетесу стати на пут

Свака 10. одрасла особа у свету, 60 милиона људи само у европском региону, живи са дијабетесом. Процене су да ће у наредним годинама број оболелих расти, зато су на недавно одржаној Генералној скупштини Европског удружења за дијабетес у Лисабону, стручњаци разматрали како да му станемо на пут.

Уколико се не открије и не лечи на прави начин, дијабетес угрожава: срце, бубреге, вид...Кључна је превенција, а то ће бити један од приоритета европског удружења за дијабетес. Ново руководство изабрано је у Лисабону, а председник је професор из Србије.

„Инсистираћемо на националним програмима за шећерну болест,а онда то ће покривати превенцију, рану детекцију болести. Покривање свих оних који имају дијабетес,а не знају да га имају. Затим приступ терапији и коначно једно опште побољшање регистара", рекао је проф. др Небојша Лалић,председник Европског удружења за дијабетес. 

„Не само саветовати људима да не једу и да трче, то је добро,али није довољно.Треба од почетка дати лекове који раде, да им помогнемо да постижу ове циљеве", истакао је проф. др Тадеј Баталино,Словенија,Европско удружење за дијабетес. 

Да би се то и постигло потребно је да сви раде уједињено - поручили су стручњаци у Лисабону.

„Позивамо све Владе да раде са нама како бисмо се борили заједно. Појединачно ће борба бити дужа, скупља, мање ефикасна. Дакле морамо да удружимо снаге", рекао је проф. др Актар Хусеин,председник Међународне дијабетес федерације. 

„Владе имају велику улогу у борби с дијабетесом. Одговарајућа здравствена нега, на правом месту у право време и која је у потпуности обезбеђена пацијентима. Ми то заговарамо, као и приступ најбољим технологијама и лековима", истакла је др Ниши Пол, Велика Британија.

За то се залажу и представници пацијената.

„Имамо сви заједнички циљ,а то је да свима који живе са дијабетесом буде боље, да сви и они који живе у Африци и у развијенијим земљама имају ако је могуће исти третман.То сада није случај на жалост",рекао је Александар Опачић,председник Дијабетолошког савеза Србије.

Процењује се да у Србији са дијабетесом живи око 770 хиљада особа, половина је радно активна.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво