Читај ми!

Годишње обаве 1.200 обдукција - век рада Института за патологију

Основао га је научник светског гласа и пионир у изучавању карцинома професор Ђорђе Јоановић, након што је напустио каријеру на медицинском факултету у Бечу, да би помогао ратом разореној Србији. Век касније, запослени у Институту настоје да иду у корак са светом, а годишње ураде више од 20 хиљада биопсијских дијагноза, каже за РТС управница професорка Софија Глумац.

„Заиста се трудимо да идемо у корак са светом и да очувамо темеље који су постављени 1922. године. Институт за патологију се бави медицинском делатношћу, која је последње две деценије заиста много напредовала. Трчимо и покушавамо да стигнемо свет у томе", каже управница Института за патологију проф. др Софија Глумац.

Институт за патологију је научно образовна институција при Медицинском факултету и пре свега се бави научно истраживачким радом, образовањем студената, али и здравством.

„Многи мисле да је патологија само обдукција, али није. Много већи део је патохистолошка дијагностика. На Институту за пумологију се постави више од 20 хиљада патохистолошких дијагноза и дијагностика иде по водичима добре клиничке праксе", каже професорка Глумац.

Додаје да су технички и кадровски опремљени за тај посао и да имају нове и велике лабораторије.

У протекле две године уведено је на десетине иновативних лекова против карцинома, али само за оне чију дијагнозу одреди Институт за патологију.

Професорка Софија Глумац објашњава да, нажалост, та терапија није за свакога и да треба да буду испуњени медицински услови да би је неко добио.

„Ради се о прецизној медицини, усмереној на сваког пацијента понаособ. На дијагнозу се не чека дуго. Kонкретно у терапији за карцином плућа резултат би требало да буде дијагностика за седам дана, а молекуларне анализе највише за три радна дана. То значи да не би требало да прође више од две недеље од момента када је дијагностикован тумор до тренутка када је пацијент добио налазе да ли може да прими иновативну терапију или не", наглашава управница Института.

Институт за годину дана уради и око 1.200 обдукција.

За разлику од Института за судску медицину захтеви за обдукцију Институту за патологију не стижу од судских или истражних органа.

Обдукције се раде на захтев клиничког лекара, који је водио пацијента и жели да утврди како је дошло до смртног исхода.

На питање да ли то значи да патолози најбоље знају ко су добри лекари, професорка Софија Глумац каже да то није баш тако и да је најлакше бити - други.

Подсећа да постоје пацијенти код којих се смртни исход деси за мање од 24 сата од како стигну у болницу и да за тако кратко време не стигне да се утврди дијагноза.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво