Читај ми!

Жика Јелић до 80. рођендана без алкохола и цигарета, пожелео добро здравље свима

Свако од нас, било да је страствени љубитељ доброг звука или неко ко се на песму свесно не обазире, барем једном је осетио моћ коју музика има на расположење. Колика је моћ музике на наше здравље говори и пример Жике Јелића, оснивача „Ју групе“, који прославља 80. рођендан.

Научно је доказано да музика подстиче лучење хормона задовољства, има велику улогу у лечењу неких облика депресије, примењује се у терапији код пацијената са деменцијом, помаже опоравак људи који су имали мождани удар.

Музика нам помаже и када смо срећни и када смо тужни, и када патимо и када волимо, у свакој ситуацији. Мислим да свако од нас има своју омиљену песму која му помаже и када му је лепо и када му је тешко, а и свој омиљени бенд.

Многобројна научна истраживања доказала су колико музика помаже, код пацијената који се опорављају после операције, лекари у операционим салама слушају музику.

Доктор за музику Жика Јелић члан „Ју групе“ прославља 80. рођендан, а за Дневник РТС-а истакао је да музика којом се бави захтева сто одсто физичког ангажовања и рада.

„Никада се нисам устручавао да подигнем инструменте и да их понесем иако имају поприличну тежину. Физички рад и љубав према музици дају резултат – мојих 80 година“, истакао је Жика Јелић.

За музичаре је карактеристично да воде неуредан живот, да имају пороке, мало спавају, много путују, стално су на точковима, али Јелић каже да он и његов брат Драги нису подносили ни алкохол, ни цигарете. Ипак, мисли да је тајна њиховог доброг здравља и дуговечности то што су се бавили спортом у младости.

Од екипе РТС-а Жика Јелић је на поклон добио свој портрет који је урадио Бојан Ђорђевић, који је недавно нацртао целу нашу репрезентацију. Слика је израђена од кафе, која је иначе Жикино омиљено пиће.

„Моје је задовољство, моји родитељи и ја слушали смо музику 'Ју групе' и велика ми је част“, рекао је Бојан Ђорђевић.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво