Читај ми!

У Центру за икс-нож кроз безбедну и прецизну терапију прошло више од 4.000 пацијената

Пре четири године икс-нож стигао је у Универзитетски Клинички центар Србије. Од тада до данас збринуто је више од четири хиљаде пацијената са свим малигнитетима.

У Центру су непрекидно радили и током пандемије, а у овој години збринули су око 1.300 пацијената. Најмлађи је имао свега 17 година.

Међу пацијентима који се јављају Центру за икс-нож, подједнако је мушкараца и жена са свим типовима карцинома. Ипак, у последње време јављају се и педијатријски пацијенти, односно деца. Третирају се и бенигне и малигне промене.

Такође, приметан је и повећан број оних који се јављају са изузетно ретким видовима канцера, као што су карцином знојних жлезда, нонхочкинов лимфом обе сузне жлезде. Др Биљана Шеха, начелница Центра за икс ноже сматра да је то случај, између осталог и због бољих дијагностичких метода, и наглашава да расте свест о важности редовних, превентивних прегледа.

Осим тога што је безболна и безбедна, даље предности ове методе у односу на оперативне, су бројне.

„Терапија је прецизна, и пацијент након 15, 20 минута зрачења нормално наставља са својим животом", објаснила је др Шеха, и рекла да управо оваква терапија омогућава продужени живот многим пацијентима који се са раком боре, и који прођу терапију икс-ножем.

Како би неко почео са терапијом у Центру за за икс-нож, најпре треба да прође анализу стручног конзилијума. Сва процедура детаљно је објашњена на сајту КЦС-а у одељку о индикацијама за икс-нож.

„Оно што увек са поносом истичем је да, не само за икс-нож, већ и за гама-нож, је да прва пацијенткиња са гама-ножа, седам година је, са метастатским променама у глави жива и има квалитетан живот, код нас исто имамо групу пацијената са метастазама у глави које пратимо четири године. То су људи који квалитетно живе и немају неуролошки дефицит. Такође, имамо пацијенте са карциномо панкреаса, што је неуобичајено, који су ушли у трећу годину, са комплетним одговором, без хемиотерапије, тако да видимо да ова терапија делује и да продужава живот", истакла је начелница Центра за икс нож.

На први пријем пацијента се чека две до две и по недеље, због припрема за зрачење, а потом још две, три недеље за зрачење, што је, како каже др Шеха - у складу са светским стандардима.

Др Шеха рекла је да се неретко деси и да пацијенти сами дођу у Центар, без упута, и да се „труде да ипак свакоме изађу у сусрет", те да ниједан онколошки пацијент није био враћен.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се