Читај ми!

Долази зима, а са њом и честе упале синуса

Ових дана све више пацијената има упалу синуса јер смо из топлог времена „ускочили“ у хладне дане, а из топлих домова неприпремљени изађемо на јутарњи мраз. Како спречити и лечити упалу синуса, за РТС говори доктор Иван Баљошевић, ОРЛ специјалиста из Института за мајку и дете и професор Стоматолошког факултета у Београду.

Упале синуса су најчешће у периоду јесени и зиме када смо изложени захлађењу, односно, тренутно конкретно снажном ветру који ових дана доминира, наводи гост Јутарњег програма, др Иван Баљошевић.

„Најчешће долази до инфекције носа које су изазване вирусима, а нос и синуси су нераскидиво повезани, тако да често говорино о риносинузитису. Сматра се да око 20 одсто укупне светске популације има склоности ка оболевању синуса“, додаје професор.

Скоро 90 одсто тих инфекција изазвано је вирусима који су најчешћи у овом периоду, а само 10 одсто је бактеријске етиологије и захтевају лечење антибиотицима. Најбоља превентива би била да носимо капе и шалеве којима спречавамо претерано расхлађивање главе и избегавање боравка на јаком струјању ваздуха, саветује др Баљошевић.

„Данас на тржишту постоји одређен број антивирусних препарата који се могу применити у третману, односно превенцији ових инфекција синуса“, напомиње гост Јутарњег програма.

„Хроничне инфекције синуса имају нешто мање изражене симптоме, али њихова карактеристика је да трају дуже од три месеца у континуитету, са симптомима као што су запушен нос, главобоља у чеоном пределу, сливање секрета, оскудно накашљавање сваког јутра и слично“, објашњава доктор.

Упале синуса код деце и тећи крајник

Доктор Баљошевић напомиње да када су у питању деца, за разлику од одраслих, она када добију инфекцију носа, углавном добију и инфекцију трећег крајника што се манифестује бурном клиничком сликом са изузетно повишеном температуром, сливањем секрета и последично, компликацијама као што су упале уха или инфекција доњих дисајних путева.

Операција трећег крајника су најчешће код деце и он ствара проблеме углавном негде до четврте године. После тога симптоми и потреба за операцијом јењава, а трећи крајник спонтано нестаје између 9. и 12. године живота.

„Уколико пет или више пута током године дете узима антибиотик због инфекције трећег крајника које се манифестују цурењем из носа, повишеном температуром, сливањем секрета и понављаним упалама уха, онда треба уклонити тај трећи крајник“, наглашава др Баљошевић.

Ко је склонији упали синуса

Упали синуса су склонији пацијенти који имају девијацију носа и отежано дишу на нос, али данас, најчешће пацијенти који имају алергијски ринитис.

„Алергијски ринитис је једно од најчешћих обољења у светској популацији и сматра се да трећина укупне европске популације, негде око 150 милиона људи има склоност ка алергијском ринитису. И управо, када имате ту преосетљивост на елементе из спољашње средине, онда имате и повећану склоност за добијање инфекције синуса“, истиче др Иван Баљошевић.

Операција синуса се ради у случају дијагнозе неке механичке опструкције – девијације носа, отока носних шкољки, слузнице или неких полипозних промена које су се развиле на синусима.

„Упала синуса је уобичајена болест само треба на време да се препозна и примени одговарајућа терапија. Имамо доста пацијената са хроничним синузитисима којима симптоми трају скоро целу јесен и зиму. Битно је да се пронађе узрочник и да се на време отклони“, наглашава професор др Иван Баљошевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво