Читај ми!

Како је ваздух у Европи - највећа опасност за људско здравље

Квалитет ваздуха у Европи се побољшава, али и даље представља велики ризик за здравље људи, пошто је изложеност такозваним финим честицама довела до најмање 238.000 превремених смрти у Европској унији 2020. године, саопштила је Европска агенција за животну средину (ЕЕА).

Како је ваздух у Европи - највећа опасност за људско здравље Како је ваздух у Европи - највећа опасност за људско здравље

Загађење ваздухa у Европи, и даље је највећа опасност за здравље људи. 

Упркос томе што су емисије основних загађивача ваздуха и њихове концентрације у амбијенталном ваздуху у значајном паду последњих двадесет година, квалитет ваздуха је и даље лош у многим подручјима Европе", саопштено је из ЕЕА. 

У периоду између 2005. и 2020. године, број раних смртних случајева услед изложености финим загађујућим честицама у Европској унији опао је за 45 процената, што је у складу са Акционим планом за смањење загађења за 55 одсто до 2030. године.  

Ипак, 96 одсто становништва у градским срединама ЕУ је и даље било изложено током 2020. године концентрацијама штетних финих честица које су биле изнад нивоа који је прописала Светска здравствена организација, а то је пет микрограма по метру кубном. 

Стручњаци подсећају да загађење ваздуха погоршава стање код особа које пате од респираторних и кардиоваскуларних оболења, док се болести срца и мождани удар наводе као најчешћи узрочници превремених смртних случајева.

Потребни су даљи, додатни напори како би се испунила жељена норма о нултом загађењу до 2050. године, а то је смањење загађења ваздуха на нивое који се више не сматрају штетним за здравље, истичу у европској агенцији.

Европска комисија је у октобру дала предлог да се пооштре доње дозвољене границе загађења ваздуха, али и да се установи „право грађана на чист ваздух".

То право би могло да укључује законске одредбе на основу којих би се увеле новчане надокнаде за насталу штету по здравље у случају кршења стандарда квалитета .

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво