Читај ми!

Да ли је случајност што рак тестиса има све већи број професионалних фудбалера

Рак тестиса је болест која највише погађа млађе мушкарце, а има више фактора ризика. У Бундеслиги су недавно регистрована четири случаја рака тестиса. Поставља се питање да ли је то случајност или је болест повезана са тим такмичарским спортом.

Најновије вести о раку тестиса међу играчима Бундеслиге, привукле су пажњу и пробудиле страхове. Та болест недавно је дијагностификована код четворице играча. Док су Тим Баумгартл (Унион Берлин) и Марко Рихтер (Херта БСЦ) након успешног лечења поново здрави и у доброј форми, Себастијан Але (Борусија Дортмунд) и Жан-Пол Боецијус су на путу ка потпуном оздрављењу.

Да ли је пораст броја случајева рака тестиса случајност или су дијагнозе уско повезане са професионалним фудбалом?

„То је привидан пораст, то може бити случајност“, заже за Дојче веле Вилхелм Блох. Спортски лекар на Факултету за спорт у Келну, који се већ дуги низ година се бави темом рак и спорт. „Већина научних студија показује да нема пораста обољења“.

Посебно је у бициклизму испитивана могућа веза између тумора и спорта. „Ту сте на седишту и притисак на тестисе је константан, што може довести до микро-повреда. Али ни ту није примећен неки већи пораст броја случајева“, каже Блох.

Нема начина за превенцију

Годишње се у Немачкој дијагностификује око 4.000 случајева рака тестиса. То је најчешћа болест тумора код младих између 20 и 40 година.

„У овом тренутку, међутим, не постоје научни докази да млади спортисти чешће оболевају“, каже Блох.

Други фактори би могли да имају већи утицај. На пример, код младих који су виши од 180 центиметара је већа вероватноћа да ће оболети од рака тестиса, „што би могло да буде повезано са растом и мишићним системом“, каже спортски лекар. Поред тога, и хормони – добијени споља или сопствени – би моги да играју улогу у тој болести.

Према Блоху, конкретан узрок рака тестиса још није откривен.

Научник сматра и да би у фокусу могли да буду и други могући фактори: „Рецимо телесна температура. Код спортиста се температура често креће у другачијем распону него код других људи“. Поред тога, интензивни спорт мења хормонску равнотежу. Такође и генетски фактори могу да играју улогу у развоју рака тестиса код младих људи.

Према досадашњим научним сазнањима нема начина за превенцију те болести, каже Блох. Али спортски лекар има и добре вести за све који болују од рака тестиса:

„Тумори тестиса су такозвани тумори заметних ћелија. Успешно се лече, посебно ако се рано дијагностификују. У многим случајевима оболели спортисти врло брзо могу да се врате свом спорту“.

Уролошки преглед није предвиђен

Иако са научне тачке гледишта и на основу тренутних сазнања не постоји директна веза између рака тестиса и спорта, случајеви у Бундеслиги су забринули професионалне спортисте. „Играчи су већ забринути, обраћају већу пажњу на тај проблем и иду на прегледе“, каже Карл-Хајнрих Дитмар, шеф лекарског тима фудбалског клуба Бајер Леверкузен.

„Али треба нагласити: уролошки преглед није део редовног прегледа који прописије Немачка фудбалска лига када ангажује професионалце“, објашњава спортски лекар. Какав пакет прегледа се нуди, о томе одлучује сваки клуб поједничано.

„Ми у Бајер Леверкузену обично радимо магнетну резонантну томографију (МРТ) на којој се виде карлица, бутине, али и тестиси. Неке ствари ту већ могу да се виде. Такође у крви су такозвани туморски маркери, на које обраћамо пажњу приликом сваког тестирања крви“, каже Дитмар. „Скрининг који радимо је довољан, јер су параметри крви које утврдимо веома осетљиви“.

Од 2002. године, када је Дитмар почео да ради у Бајер Леверкузену, у том клубу није забележен ниједан случај рака тестиса. И он сматра да је тренутан број случајева сувише мали да би се говорило о вези фудбала са том болешћу. „То је више случајност. Али то не значи да нећемо наставити да будемо веома опрезни“, каже Дитмар.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво