Читај ми!

Рак дебелог црева – млади све чешће обољевају, редовне контроле од пресудне важности

Истраживања у Сједињеним Америчким дражавама показала су да је стопа оболевања од карцинома дебелог црева последњих година у опадању код старије популације. Алармантнан је, међутим, податак да бројке млађих оболелих особа бележе раст. Каква је ситуација у Србији?

Нажалост, истина је да све млађи људи обољевају од рака дебелог црева и то је светски тренд. Пацијената млађих од 40 година је сада три пута више него пре 20 година. Због тога је суштински важно да се пацијенти на време јаве, јер операција у раним стадијумима болести може довести до излечења“, наводи Даворин Радосављевић, директор медикалне онкологије на Институту за онкологију и радиологију.

Највећи проблем је, према његовим речима, што се пацијенти касно јављају, крварења тумаче као хемороидна. Више од половина тумора се налазе на таквим местима да се простим прегледом могу открити.

Генетика игра одређену улогу, али она утиче у око 10 одсто случајева. Много су заступљеније форме рака због осталих фактора ризика - начин исхране (месне прерађевине), кретање, рекреација, послови у којима се много седи, пушење...

„Једноставно начин живота се данас променио и сви ти фактори ризика доприносе у некој мери. Због тога ми наглашавамо да су за ризичне групе редовни прегледи пресудни, а за општу популацију од 50 такође би требало ићи на контроле“, истиче Радосављевић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво