Читај ми!

Осцилације у крвном притиску и како преживети лето

Шта се дешава у нашем телу када притисак није 120 са 80? Код кога су ових дана те вредности ниже, а код кога више? Шта утиче на варирање притиска и како се против тога борити.

Варирање крвног притиска најчешћи је проблем у кардиологији. Уврежено мишљење је да високе температуре обарају вредност крвног притиска, али пракса то демантује јер ових дана се људи све чешће јављају са осцилацијама крвног притиска, каже доц. др Немања Ђенић, начелник Клинике за ургентну интерну медицине на ВМА.

Неки од оних који долазе имају изузетно висок притисак – 180 или 200 горњи, а већина има пад притиска, што указује да је веома индивидуално.

„Висок притисак може да прође и асимптоматски, због чега се често зове и тихи убица. Зато саветујемо људима да проверавају крвни притисак и тако стекну слику како им се креће притисак. Главобоља је најчешћи симптом промене притиска. Када је у питању низак притисак, најчешћи симптоми су поспаност, ошамућеност, вртоглавица приликом устајања, па чак и несвестица“, објашњава Ђенић.

Такође чести симптоми узроковани осцилацијама крвног притиска протеклих дана били су неуролошке природе, бол у грудима и малаксалост.

Редовно мерење крвног притиска даће најбољи увид у стање и како се оно треба третирати лековима.

„Многи људи имају хипертензивну терапију. Могуће је и да долази до пада притиска у летњим временима баш због стандардне терапије. Једино како ми можемо да знамо да ли треба смањити терапију јесте редовно мерење притиска и саветовање са кардиологом“, истиче начелник Клинике за ургентну интерну медицине ВМА.

Како себи да помогнете

Прва помоћ у случају ниског крвног притиска јесте да се легне или седне да би се спречила могућност пада, конзумирање обичне или минералне воде заједно са нечим сланим.

Када је у питању висок притисак најбоље је имати неке од лекова који брзо делују, што би требало урадити само у акутним случајевима.

„Код узимања таквих лекова требало би да се консултујете са својим доктором. Они су веома ефикасни и могу спустити крвни притисак за 15 до 20 минута“, објашњава Ђенић.

За хроничне болеснике саветује да преписану терапију узимају редовно и да редовно мере крвни притисак.

Како се понашати током летњих месеци

Треба избегавати да будете напољу током најтоплијих периода дана, јер тада долази до дехидратације и пада притиска. Тахикардија, један од најчешћих проблема, прати дехидратацију и високе температуре.

Физички тренинзи су увек добродошли, али док пријају телу. Чим почнете да се замарате, не треба даље форсирати. Веома важно је да се добро хидрирате.

Наравно, све ово је индивидуално и људи који већ имају кардиоваскуларне проблеме треба да се више пазе.

Слана храна је један од главних узрочника високог крвног притиска. Сви пацијенти са хипертензијом требало би да потпуно избаце слану храну.

Ту свакако треба нагласити и да треба смањити унос масне хране и повећати унос храну са незасићеним масним киселинама.

Иако су ово општи и проверени савети, Ђенић истиче да их се само мањи број пацијената придржава.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво