Читај ми!

Расте број деце са аутизмом, светски стручњаци на конференцији у Београду

Међународна конференција о савременим начинима лечења поремећаја из спектра аутизма биће одржана од 2. до 4. јуна у Београду. Лекари из нашег региона имаће прилику да од еминентних стручњака из Америке, Пољске, Италије, Француске, Русије и Украјине чују најновија сазнања, која могу помоћи деци са том дијагнозом.

Татјана Пешкир, представница регионалног удружења родитеља деце са аутизмом „Наукатизам“, нагласила је да је конференција „у правом смислу медицински конгрес, регистрован при Лекарској комори“.

Лекари из Србије и суседних земаља, имаће прилику да обезбеде поене, али и да чују најновија научна сазнања на ову тему.

Татјана Пешкир, гошћа Магазина на првом Радио Београда, каже да је задовољна одзивом лекара, али и стручњака из света.

„Веома смо почаствовани што се нашем позиву одазвао еминентни научник др Ричард Фрај, водећи светски неуролог који се бави аутизмом", рекла је гошћа Радио Београда.

Доминатан стручни став да је за лечење већине болести, па и аутизма, потребно паралелно третирати гастро, имуни и неуролошки систем.

Конференција у Београду окупиће зато неурологе, психијатре, имунологе и гастроентерологе. Татјана Пешкир је најавила да ће конгресу присуствовати и родитељи деце са аутизмом јер је, како је нагласила, кључно да „се се сви укључени у лечење наше деце држимо заједно“.

Подаци алармантни

Једно од најважнијих упозорења стручњака који се баве поремећајима из спектра аутизма је да се бележи велики пораст процента оболелих од аутизма у општој популацији.

Најновији подаци америчког Центара за контролу болести су алармантни, јер је међу децом рођеном 2010. број оболелих био један у 44, а само две године раније однос је био један у 54.

Татјана Пешкир каже да се пораст учешћа оболелих у општој популацији може објаснити променама које се дешавају у нашем окружењу, а пре свега у загађењу околине које оставља последице на здравље становништва.

„Подаци говоре да та тема постаје неизбежна. Конференцију смо организовали између осталог и зато што се са овим нарастујућим проблемом мора суочити свака земља. Размена знања са водећим светским стручњацима, један је од начина да формулишемо одговор на, слободно могу рећи, кризу у најави", рекла је саговорница Магазина на првом Татјана Пешкир.

Шта су проблеми 

Сматра да наши лекари прате најновија научна сазнања о аутизму, али да то не значи да се породице не суочавају са проблемима. Највећи је оптерећеност нашег здравственог система.

Други проблем који није само наш, уочен у целом свету је недостатак предијатријских имунолога, указала је представница удружења „Наукатизам“.

Представљајући удружење „Наукатизам“, Пешкир је напоменула да су проблеми породица са децом која имају поремећај аутизма, исти без обзира где живе.

„Зато смо одлучили да оснујемо регионално удружење које ће умрежити родитеље и стручњаке, како би смо постигли максимум из размене знања и искустава", рекла је за Радио Београд.

Удружење је названо „Наукатизам“, јер је основано са идејом да буде мост између оболелих и здравственог система.

„Бројна већ постојећа удружења родитеља, баве се другим проблемима са којима се суочавају родитељи деце са проблемом аутизма. Ми смо се определили да акценат ставимо на научна сазнања и да на тај начин помогнемо оболелима и њиховим породицама“, рекла је Татјана Пешкир за Радио Београд.

Најавила је и нови пројекат, прилагођавање апликације за учење за децу са посебним потребама, коју је развио МИТ у Бостону, за коришћење на свим језицима који се говоре у нашем региону.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво