Читај ми!

У соларијум улазите на сопствену одговорност

Како се приближавају матурске вечери, све је више посла за козметичке салоне. У неким земљама соларијуми су забрањени законом, а код нас су забрњени за млађе од 18 година. Међутим, не зна се да ли неко проверава да ли се ова забрана поштује.

Према неким подацима, више од 10 одсто млађих од 18 година је бар једном користило соларијум. Милица Глигоријевић је као матуранткиња први пут била у соларијум и од тада редовно долази два пута недељно, по 10 минута.

„Па, богами, већ 16 година верна сам соларијуму, али строго водим рачуна. Ако смо под антибиотицима или користимо неку терапију, соларијум не смемо да користимо“, наводи Милица Глигоријевић.

Од 2009. законом је забрањено коришћење соларијума малолетницима. Ограничена је јачина зрачења – максиманлно као сунце у медитеранским земљама у подне. Зато се у соларијуму користе и посебне наочаре, јер је зрачење опасно и за вид.

„У нашим соларијумима се налазе лампе чоколадног типа, које дају бронзани тен. Оне су јачине 160 вати и то је најјача могућа јачина што се тиче лампи у соларијуму. Што се тиче зрачења, оно је минимално у односу на сунце које је штетније него соларијум данас, самим тим у соларијуму может да контролиште минутажу“, истиче Александра Лукач, власница соларијума.

У Немачкој и Великој Британији забрањена је употреба соларијума, а 2017. Европска унија донела је препоруку да се не користе.

Меланом и сунчање

Меланом је један од најчешћих облика рака коже. Проузрокује га претерана изложеност сунцу или јако УВ зрачење у соларијумима које уништава здраве ћелије коже и претвара их у малигне.

Правилник у Србији прописује да у сваком салону мора бити видно постављено упозорење да соларијум изазива рак коже и корисници морају да дају писани присатанк да се на сопстевни ризик излажу УВ зрачењу.

„Залажемо се за забрану соларијума из више разлога. Знамо да су доказани као канцерогени и у нашем свакодневмом амбулантном раду примећујемо пораст броја младих са меланомом, што раније није био случај“, истиче Даница Тиодоровић из Удружење „Еуромеланом“.

У Србији од меланома годишње оболи 650 људи, а болест је излечива ако се на време открије.

Препланули тен важнији од здравља

Милица која у соларијуму годишње проведе 960 минута, што је целих 16 сати, каже да се болести не плаши и да нема намеру да престане да одлази у соларијум, јер јој се свиђа тамна боја коже.

„Имам изузено доста младежа. Код дерматолога идем на сваких шест месеци. То морам да контролишем“, додаје Милица Глигоријевић.

Милица није малолетна и закон јој дозвољава да се овако сунча. Како су нам рекли у Удружењу „Еуромеланом“, њима није познато да је до сада неко кажњен зато што је малолетницима дозвољавао да се сунчају у соларијуму.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. мај 2022, 08:47) - Sale [нерегистровани]

ispravka

U Nemackoj nije zabranjen solarium.