Читај ми!

Опасност вреба из шерпе, колико је опасно посуђе које користимо

Хемикалије које се користе у производњи савременог посуђа, прилагођеног припремању брзих јела и домаћицама које имају све мање времена за кухињу, могу бити веома опасне по здравље. „Штетност нелепљивих премаза, попут тефлона је доказана, поготово кад се загрева на високим температурама дуже од три минута. Ефекат који производи назива се 'тефлонска' или полимерна грозница“, објашњава Јелена Милић, научна сарадница Института за хемију, технологију и металургију.

У разговору за Магазин на првом Радио Београда 1, она објашњава да се некада користио тефлон на бази хемикалије са ознаком PFOA, која је касније забрањена.

На сваком тефлонском производу сада пише PFOA free. У новије време за тефлонске премазе се користи хемикалија политетрафлуороетилен (PTFE), али наша саговорница упозорава да је то и даље врста тефлона и да је треба избегавати. Ко поседује такво посуђе мора бити пажљив и обавезно да га избаци из употребе ако је оштећено.

Све већи број домаћица, па и професионалних кувара користи силиконске калупе и прибор. Јелена Милић наглашава да силикон није опасан, ако се производи одговорно, а то значи да мора да се темперира у току производње како би се ослободиле све токсичне материје, пре додира са храном.

Зато би, за сваки случај, пре прве употребе, требало грејати силиконске посуде на 200 степени, четири сата, отворити прозор да се добро проветрава и након тога се могу безбедно користити.

У последње време популарно је и керамичко посуђе. Ако је права керамика онда то спада у безбедније алтернативе, попут стакленог, односно ватросталног, ливеног, тучаног посуђа или посуђа од инокса.

Ако је реч само о премазу, он се понаша као и други. Временом спада и завршава у храни коју једемо, па такође представља ризик, каже научна сарадница Института за хемију, технологију и металургију. Она упозорава и на све чешћу употребу микроталасне рерне.

„У њу иде керамичко или стаклено посуђе. Пластика се не сме стављати јер се она не понаша добро кад се загрева, нити када се у њу ставља врућа, масна или кисела храна“, напомиње Милићева.

Посуђе се не купује сваки дан, па би зато требало да се мало потрудимо. Препорука је да се користи апликација Scan For Chem. Помоћу ње може да се пошаље захтев произвођачу, дистрибутеру или увознику са питањем да ли производ садржи потенцијално опасне супстанце. Законска је обавеза да се на њега одговори.

„Контрола посуђа на нашем тржишту, како увозног, тако и домаћег, регулисана је Законом о предметима опште употребе. Предвиђен је годишњи надзор и он се обавља, али је под знаком питања да ли је тај мониторинг довољан да покрије цело тржиште“, закључује Јелена Милић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво