Читај ми!

Витамин Д2 и Д3 – у чему се разликују и који је кориснији

Витамин Д игра важну улогу у одржавању здравља јер учествује у више различитих процеса у нашем организму. Познато је да постоји више од једног облика витамина Д, а недавна истаживања указују да ови различити облици производе другачије ефекте. Поставља се питање да ли је један кориснији од другог и који је важнији за наше здравље.

Иако су медицинска стања за која је касније утврђено да су последица недостатка витамина Д, као што је рахитис, позната од 17. века, сам витамин Д није идентификован све до раног 20. века. Ово откриће обезбедило је Адолфу Виндаусу Нобелову награду за хемију 1928. године.

Породица витамина Д заправо укључује пет молекула, од којих су два најважнија – витамин Д2 и Д3. Ови молекули су такође познати као ергокалциферол и холекалциферол. Иако обе ове врсте витамина Д доприносе нашем здрављу, разликују се по начину на који их уносимо у организам.

Витамин Д2 у исхрани углавном долази из биљака, посебно печурака и квасца, док витамин Д3 добијамо из животињских извора, као што су масна риба, јетра и јаја. Оба облика витамина Д су такође доступна у облику суплемената.

Оно што већина људи вероватно не зна је да већина нашег витамина Д долази од излагања наше коже сунчевој светлости. Када је наша кожа изложена сунцу, ултраљубичасти зраци претварају молекул прекурсора који се зове 7-дехидрохолестерол у витамин Д3. Овај важан ефекат излагања сунцу објашњава зашто су људи који живе на екстремнијим географским ширинама или људи који имају тамнију кожу склонији недостатку витамина Д. Меланин, пигмент у кожи, блокира ултраљубичасте зраке од активирања 7-дехидрохолестерола, чиме ограничава производњу Д3. Одећа или крема за сунчање има сличан ефекат.

Оба витамина Д2 и Д3 су у суштини неактивни док не прођу кроз два процеса у телу. Прво, јетра мења своју хемијску структуру да би формирала молекул познат као калцидиол. Ово је облик у коме се витамин Д складишти у телу. Калцидиол се затим даље мења у бубрезима да би се формирао калцитриол, активни облик хормона. Управо је калцитриол одговоран за биолошка дејства витамина Д, укључујући изградњу костију, метаболизам калцијума и подржава рад нашег имунолошког система.

Технички, витамин Д уопште није витамин, већ прохормон. То значи да га тело претвара у активни хормон. Сви хормони имају рецепторе (на коштаним ћелијама, мишићним ћелијама, белим крвним зрнцима) за које се везују и активирају, попут кључа који откључава браву. Витамин Д2 има исти афинитет према рецептору витамина Д као витамин Д3, што значи да ниједан облик није бољи у везивању за свој рецептор.

Различити ефекти на имуни систем

Недавно истраживање је показало да суплементација витаминима Д2 и Д3 има различите ефекте на гене важне за имунолошку функцију. Ови налази су значајни, јер већина претходних истраживања није успела да пронађе велику разлику у ефекту суплементације било витамином Д2 или Д3.

Већина до сада објављених истраживања наводи на закључак да је главна разлика између суплемената витамина Д2 и Д3 у ефекту на нивое витамина Д који циркулишу нашим крвотоком. Студије су у више наврата показале да је витамин Д3 бољи у подизању нивоа витамина Д у телу. Ови налази су подржани недавним прегледом доказа који су открили да суплементација витамином Д3 повећава нивое витамина Д у телу боље од витамина Д2. Али не слажу се све студије.

Врло мало студија потврђује да су суплементи витамина Д2 бољи од витамина Д3. Једно испитивање је показало да је витамин Д2 бољи у лечењу имунолошких проблема код пацијената који су били на терапији стероидима. Међутим, осим повећања нивоа витамина Д у телу, нема много доказа да су суплементи витамина Д3 бољи од суплемената витамина Д2. Једно истраживање је показало да витамин Д3 побољшава нивое калцијума више од витамина Д2. Али потребно је више истраживања да бисмо добили коначне одговоре.

Па шта да узмемо?

Недостатак витамина Д сада је распрострањенији него икад, са око милијарду људи широм света који имају недостатак овог витамина. Важно је да људи са ризиком од недостатка витамина Д – старије одрасле особе, људи који живе у мање сунчаним климама и људи са тамнијом кожом – узимају суплементе витамина Д.

Здравствени радници препоручују да већина људи узима 10 микрограма витамина Д дневно, посебно зими. Чини се да су суплементи витамина Д3 супериорна опција за одржавање нивоа витамина Д, али кратко излагање коже сунцу, чак и по облачном дану, такође ће вам помоћи да одржите здрав ниво витамина Д.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво