Читај ми!

Хирург ампутирао погрешну ногу пацијенту

Хируршкиња у Аустрији кажњена је након што је у мају ампутирала пацијенту десну уместо леве ноге, а грешка откривена тек два дана касније.

Суд у Линцу осудио је 43-годишњу хируршкињу за тежак немар уз казну од 2.700 евра. Удовици пацијента, који је умро пре него што је читав случај стигао до суда, такође је додељено 5.000 евра одштете.

Пацијент је лежао у болници у Фрајштату прошлог маја ради ампутације ноге, али је хируршкиња означила погрешну ногу, преноси агенција АФП.

Грешка је установљена током замене завоја, а пацијенту је након тога речено да ће и друга нога морати да му буде ампутирана.

Болница је тада саопштила да је инцидент „резултат следа несрећних околности“. Директор болнице се јавно извинио.

На суду је хируршкиња рекла да је дошло до грешке у „командном ланцу" у операционој сали.

Упитана зашто је означила десну, а не леву ногу, одговорила је: „Не знам“.

Након инцидента је премештена у другу болницу.

Сличан случај десио се 1995. године када је доктор у САД током операције схватио да ампутира погрешну ногу са пацијента дијабетичара, али је био приморан да настави након што је већ исекао мишић и кључне тетиве и лигаменте.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво