Читај ми!

Лимфом у свету има око милион људи, у Србији сваке године нових 1.200 оболелих

Широм света се обележава "Дан борбе против лимфома". Са њим живи око милион људи у свету. У Србији сваке године око 1200 особа добије ту дијагнозу. Коју поруку данас шаљу удружења пацијената, а коју лекари?

Можда не знате шта је лимфом, али сте сигурно чули за њега. Лимфом је рак лимфоцита. Некад је био редак, а данас је на седмом месту најчешћих малигнитета. Шта га изазива, да ли може да се спречи, како се лечи? Шта су лимфотити?

„Данас је светски Дан борбе против лимфома који је веома заступљена болест, на коју се још увек недовољно мисли. Лимфоми су малигне болести белих крвних зрнаца која су одговорна за наш стечени имунитет, који стичемо током живота и који нас штити. Имунски одговор се одвија у лимфном ткиву и лимфним чворовима, којих има око 600 у нашем организму", рекла је др Зорица Цветковић, хематолог КБЦ "Земун".

Како лимфног ткива има свуда, а наш организам долази у додир са узрочницима болести и оштећења, лимфом може да захвати било који орган.

Који симптоми прате лимфом, на шта треба обратити пажњу?

„Постоји пуно различитих врста лимфома, нехочкински лимфоми, Хочкинови лимфоми и хроничној лимфоцитној леукемији. Симптоми су ноћно знојење, необјашњива температура која није повезана са инфекцијама, губитак телесне масе, малаксалост. Лимфоми могу бити потпуно асимптоматски, зато је потребна систематска годишња контрола", истакла је Др Зорица Цветковић, хематолог, КБЦ "Земун".

Како наводи Маја Коцић, председница Удружења „Липа", када је сазнала да болује од лимфома, није била много уплашена, јер није знала шта је лимфом.

„Агресивнији подтипови лимфома, један од њих сам имала,иду са симтомима који нису специфични. Када је стање постало озбиљно, отишла сам код лекара. Након постављене дијагнозе, кренула сам са лечењем.Терапија је подразумевала цитостатску терапију, зрачну терапију, а пошто то није дало жељене резултате, одређена је трансплантација коштане сржи. Две године сам као одржавајућу терапију примала монохромска антитела", рекла је Маја Коцић.

Такође додаје да је током пандемије коронавируса, радило је саветовалиште за пацијенте, а седам хематолога је држало онлајн консултације.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво