Читај ми!

Хиљаде младих болује од запаљења црева, признавање инвалидитета био би корак у правом смеру

Од запаљенских болести црева у свету болује око 10 милиона особа. За Србију нема тачних података, али се претпоставља да је реч од око 9.000 људи. Јављају се код младих особа, радно активног становништва у трећој и четвртој деценији живота, али све чешће и у дечјем узрасту.

Код запаљенских обољења црева постоје два главна – улцерозни колитис и Кронова болест. Претежно нападају млађу групу људи и драстично утичу на квалитет живота, каже гастроентеролог са КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, проф. др Дино Тарабар.

„Испољавају се врло непријатним симптомима – јаки болови у трбуху, учестале крваве столице, губитак тежине, а све то утиче на губитак квалитета живота“, објашњава Тарабар, додајући да се не зна тачан узрок.

Оно што лекари знају јесте да је то претерани запаљенски одговор организам на сопствене бактерије у цревима.

Љиљан Ђаковић из Удружења оболелих од улцерозног колитиса и Кронове болести каже да је покренута акција да се оболелима од тих болести призна стање као инвалидитет.

Тарабар наводи да је то веома важна иницијатива која би умногоме помогла младима, који чине највећи део оболелих. Ова обољења, како каже, страховито утичу на њихове животе, не само здравственом, већ и на друштвеном и емотивном плану.

Непознат узрок отежава лечење

Чињеница да се не зна тачан узрок умногоме отежава посао лекарима и чини оваква стања хроничним.

„На симтпоматологију утичу многе ствари - како је дете порођено, да ли се дете хранило мајчиним млеком или вештачком храном, да ли је дете у млађен узрасту користило претеране количине антибиотика, исхрана, фактори спољне средине који утичу на црева“, објашњава Тарабар.

Спектар узрочника је веома широк и самим тим је лекарима тешко да га прецизно идентификују.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво