Читај ми!

Метаболизам исти од 20. до 60. године – гојимо се зато што једемо, а не зато што старимо

Пребацујете кривицу због вишка килограма на спорији метаболизам услед старења? Не тако брзо. Резултати нове међународне студије у супротности су са увреженим мишљењем да метаболизам равномерно опада са годинама. Све до 60. године ваш метаболизам је исти као и кад сте имали двадесет.

Међународни тим стручњака анализирао је бројне параметре 6.400 људи, узраста од 8 дана до 95 година из 29 земаља широм света. Утврдили су да метаболизам остаје исти током доброг дела „средњих“ година.

Врхунац достиже до прве године, а од 20. до 60. се стабилно одржава на истом нивоу.

Да би утврдили утицај старости на метаболизам, истраживачи су прилагодили факторе попут величине и тежине тела (већа тела сагоревају више калорија да би се одржавала), као и количину масног и мишићног ткива (мишићи сагоревају много више калорија од масног ткива).

„Метаболички процеси остају стабилни током нашег одраслог живота, од 20. до 60. године“, истиче вођа студије Херман Понцер, професор еволутивне атропологије на Универзитету Дјук.

Посебно занимљиво стручњацима било је то што нису запазили промену метаболизма током менопаузе, пубертета или трудноће.

„Људи често кажу: 'Када сам прешао тридесет мој метаболизам се страшно успорио.' Ми нисмо пронашли доказе за то“, каже аутор студије објављене у часопису Сајенс (Science).

Како су израчунали брзину метаболизма

Понцер и његове колеге користили су посебан тест водом. У њему, људи подвргнути тесту су пили воду у којој је део водоника и кисеоника замењен изотопима тих елемената који се могу пратити у узорцима урина.

„Израчунавајући колико водоника и кисеоника изгубимо дневно, можемо да израчунамо колико угљен-диоксида наше тело произведе. То је веома прецизно мерење колико калорија сагорите сваког дана, јер не можете да сагорите калорије без стварања угљен-диоксида“, објашњава Понцер.

Истраживачи су анализирали укупну дневну потрошњу, која укључује и калорије које сагоримо на све телесне процесе, од дисања, варења хране до размишљања и померања тела.

„Не постоји ништа фундаменталније од тога како наша тела сагоревају енергију, јер то показује колико су све наше ћелије вредне током дана обаљајући разне послове. Да бисте одговорили на то питање потребан је велики узорак и ово је први пут да смо заиста тако нешто спровели“, рекао Понцер.

Фазе мењања брзине метаболизма

Након прилагођавања параметара и узимања у обзир резултата различитих групација у узорку, стручњаци су идентификовали четири фазе.

– од рођења до прве године када се метаболизам убрзава од оног који је усаглашен са мајчиним и достиже врхунац са 50 одсто већом потрошњом у односу на одрасле јединке;

– период од прве године до 20. током којег се метаболизам постепено благо успорава и није примећено ни његово убрзавање током пубертета;

– од 20. до 60. године метаболизам остаје на истом нивоу;

– од 60. године до краја живота метаболички процеси се осетно успоравају, а до 90. године метаболизам је око 26 одсто спорији него у средњим годинама.

Епидемија гојазности

Чињеница да је ново истраживање показало да постоје веома мале разлике између потрошње калорија током младости и одрасле доби такође је важна због потенцијалног решавања епидемије гојазности.

Највећи број гојазних људи, посебно у развијеним земљама, добијају вишак килограма у одраслом добу.

Налази показују да је за епидемију гојазности крив претерани унос калорија а не, како је било уврежено мишљење, успоравање метаболизма током старења.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 02. апр 2022, 00:42) - Ashnor [нерегистровани]

jtunillg

lipitor generic

(субота, 14. авг 2021, 00:51) - ElectroBlue [нерегистровани]

...

Samo doručkuj dobro nakon što obaviš jutarnju rutinu u wc-u. Ko ne skine 3 kile za 10 dana, neka provjeri da nema kakve podstanare u stomaku.

(петак, 13. авг 2021, 19:50) - Crni Mica [нерегистровани]

Crni Mica

Ja svaki dan stucem 2dl rakije, 4 velika piva i jedem lepo ali iskljucivo samo meso i hleb, salatu i povrce (krompir) i voce (zbog secera) nediram i drzim svojih 72kg vec decenijama. Osecam se fenomenalno a gazim 8 deceniju. Pozdrav.

(петак, 13. авг 2021, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Malo nauke...

One prave...
Koja daje i oznacava svoju istinu..
Metabolizam je rezultanta dvije zivotne funkcije...

(петак, 13. авг 2021, 19:04) - Nema bolje: [нерегистровани]

Doručak prespavaj,

ručak preskoči,a za večeru - legni ranije!

(петак, 13. авг 2021, 18:43) - Devatis Hrast [нерегистровани]

Ne moras svako crevce da napunis

Kad sam bio dete jako sam voleo da mnogo jedem. Majka mi je cesto govorila ne moj da napunis svako crevce.

(петак, 13. авг 2021, 17:42) - IvanZP [нерегистровани]

HGH

Možda je metabolizam isti ali endokrini sistem nije, naime već posle dvadeset i neke godine imaš sve manje hormona rasta a on u sadejstvu sa testorenom je glavni sagorevač masti. Izmedju ostalog i testorenona i ostalih
faktora rasta imaš sve manje. Sa druge strane pankreas je sve umornij, javlja se rezistencija koja je isto tokom godina sve veća.

(петак, 13. авг 2021, 17:34) - Дејан [нерегистровани]

Гојимо се

Гојимо се што исто једемо а мање се крећемо него у младости. То је повезано с тим што постајемо робови и имамо мање времена за активности које нису повезане послом и борбом за преживљавање. Да нам је живот безбрижан као кад смо млади мање би се и гојили, те ваше студије оставите онима који профитирају од свега

(петак, 13. авг 2021, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Iz prve ruke

Studija je svakako interesantna. Bice toga jos iz raznih uglova. Iz licnog iskustva se apsolutno slazem da je hrana ta koja cini ljude gojaznim. Jedno povuce drugo, jer kad covek pojede losu kombinaciju hrane tada secer drasticno skoci i onda nikom nije do fizicke aktivnosti, ali nekoliko piva su naravno "dobro dosli". nakon piva nova "rupa" se otvori u stomaku i tada je bukvalno moguce pojesti celu picu, uz jos piva naravno. Daklem losa ishrana kombinovana sa izostankom fizicke aktivnosti dovodi do zamascivanja jetre i tada sistem ne moze da se izbori sa onim sto mu se daje. " najlakse mu je da to sve pretvara u masnocu koja se talozi. Good Luck :)