Читај ми!

Може ли спреј за уста на бази канабиса да уништи тумор на мозгу

Прва студија у свету у којој се тестира дејство спреја на бази канабиса на туморе мозга покушаће да открије да ли лек сативекс у комбинацији са хемотерапијом може да помогне у лечењу глиобластома.

Добротворне организације за борбу против рака и британски здравствени систем NHS спремају се да истраже да ли спреј за уста на бази канабиса може лечити туморе мозга и помоћи пацијентима да живе дуже, пише Гардијан.

Лекари ће пацијентима широм Велике Британије код којих се глиобластом враћао дати лек, познат под називом сативекс, заједно са леком за хемотерапију – темозоломидом.

У овом клиничком испитивању циљ је да се описаном комбинованом терапијом убију ћелије рака. То ће бити прва таква студија у свету.

Глиобластом је најчешћи, најагресивнији и тешко излечив облик тумора на мозгу који се скоро увек враћа, упркос томе што се у лечењу користе све доступне методе – хирургија, радиотерапија и хемотерапија.

Након дијагнозе у просеку се живи 12 до 18 месеци, док пацијенти код којих је потврђено да се глиобластом вратио живе само 10 месеци.

Сативекс се већ даје особама којима је потврђена мултипла склероза чије се стање није побољшало упркос лечењу, како би се смањила њихова спастичност, то јест учестало невољно грчење мишића или повећан мишићни тонус (згрченост). То је један од три лека на бази канабиса који имају дозволу NHS-a за употребу у Великој Британији.

„Мислимо да сативекс може да усмрти ћелије тумора глиобластома и да може бити посебно ефикасан када се даје са темозоломидом, па може повећати ефекте хемотерапије у заустављању раста тумора, омогућавајући пацијентима да живе дуже. То је оно што желимо да тестирамо у студији“, рекла је Сусан Шорт, професорка клиничке онкологије и неуроонкологије на Универзитету у Лидсу и вођа истраживачког тима.

У плану је да се почетком следеће године тестирање терапије изведе на 232 пацијента из најмање 15 болница из свих крајева Велике Британије. Две трећине ће добити сативекс и темозоломид, док ће преостала трећина учесника студије добити лекове за хемотерапију и плацебо.

Сативекс садржи једнаке количине два канабиноида који могу помоћи у смањењу бола, упале и анксиозности без изазивања психоактивних ефеката.

„Надамо се да би ово испитивање могло да отворити пут за дуго очекивану помоћ која би пацијентима са глиобластомом могао да пружи драгоцене додатне месеце живота“, рекао је др Дејвид Џенкинсон, извршни директор британске хуманитарне организације за борбу против тумора на мозгу "Brain Tumour Charity" која ће финансијски подржати тестирање.

„Знамо да у нашој заједници постоји велико интересовање за потенцијални учинак канабиноида у лечењу глиобластома и заиста смо узбуђени што би ово прво светско испитивање, овде у Великој Британији могло помоћи да се брже дође до тих одговора“, истакао је Џенкинсон.

Тестирање прати ранију студију, која је била прва фаза испитивања у којој је проверавана безбедност комбиновања сативекса и темозоломида, а обухватила је 27 пацијената.

Ново, трогодишње испитивање, размотриће и безбедност те комбиноване терапије и утицај који има на ток болести, квалитет и дужину живота пацијената. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво