Читај ми!

Шест савета како да пребродите прелазак на летње рачунање времена

Померање казаљки на сату можда делује као мала промена, али код неких људи може да доведе до значајних последица и појача већ постојеће здравствене проблеме. Како да најлакше пребродите прелазак на летње рачунање времена?

Две промене годишње. Једном сат унапред, једном уназад. И док се на многим уређајима та промена аутоматски дешава, тело не може да се прилагоди тако лако као мобилни телефон.

У ствари, ми овом вештачком променом времена утичемо на биолошки телесни сат, па онда наш организам мора да се прилагођава. Професор др Драган Хрнчић, у јутарњем програму РТС-а, причао је о ремећењу биоритма и важности сна.

То прилагођавање уобичајено траје око недељу дана, а ево и пет савета који ће помоћи да временска транзиција прође што лакше.

Навикните организам на устаљено време легања и буђења

Рутина је важна за организам, посебно за одржање биоритма. Зато период пре и после промене рачунања времена гледајте да лежете у устаљено време и да спавате барем 7 сати.

Што се доследније будете држали рутине легања и буђења у одређено време и устаљеног периода спавања, то ће се тело брже прилагодити.

Успорите тело пре спавања и немојте пити кафу

Важно је да се тело припреми за квалитетан и дуг сан. Због тога избегавајте енергетска или пића са кофеином. Уколико вежбате, завршите са тиме 4 до 6 сати пре легања.

Склоните телефон сат времена пре легања

Светлост високог интензитета из електронских уређаја успорава лучење мелатонина, хормона који узрокује поспаност. Светлост стимулише мозак и отежава спавање.

Усталите вечере и смањите шећер

У данима пре и после промене трудите се да вечерате у исто време. Наш циклус спавања и временски обрасци оброка су међусобно повезани. Никако немојте да се преједате и покушајте да уносите мање угљених хидрата.

Шетајте и будите што више на дневној светлости

Излажење споља и излагање тела јутарњој сунчевој светлости може да помогне организму да прилагоди унутрашњи сат. Пронађите времена да ујутру и рано поподне изађете напоље и прошетате, што ће такође помоћи и са поправљењем расположења.

Поподневне дремке

Ако сте из неког разлога ипак накупили доста сати сна мањка, здравије је за ваше тело да одремате преко дана. Међутим, никако не претерујте са тиме. Нека то буде кратка дремка не дужа од 20 минута, таман да се мало „ресетујете“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се