Читај ми!

Да ли су нам и вид и слух били на удару ковида

Многи се жале да им се током пандемије погоршао вид или слух. Да ли је то само субјективни осећај или је реч о реалним проблемима, говоре гости Иване Божовић у „Клиници Наздравље“.

Стиче се утисак, како наводи гошћа Клинике Наздравље, професор Лепша Жорић, неуроофталмолог Клиничког центра Србије, да нема много пацијената са погоршаним видом, мада је у појединим областима, као што је неуроофталмологија, приметан повећан број упала очног нерва. Међутим, колико је тај повећани број повезан са пандемијом Сарс-КоВ-2 вирусом,   дискутабилно је.

Када је реч о повезаности појаве вируса са оком, углавном су везане за површину ока, за упалу слузокоже, напомиње докторка Жорић. Конјуктивитис је регистрован код нешто мање од један до негде 31 одсто случајева оних који су оболели од ковида 19.

„Друге манифестације у оку се дешавају као компликације јер наш одбрамбени систем реагује прекомерним стварањем супстанци које изазивају запаљење и оштећење крвних судова што може да оштети крвне судове и наруши баријеру између крвотока и ока и препреку која постоји између крвотока и централног нервног система. Такође, оно што је већ познато свима, постоји и појачана коагулабилност крви тако да се јављају компликације из те области“, додаје саговорница Иване Божовић.

Овакви случајеви су ретки код нас и у свету. Позната су само три извештаја о оптичким неуритисима и један прелиминарни, али то су углавном компликације, а не директна последица вируса.

Оштећење слуха као последица ковида 19

Међутим, како наводи професор др Душан Милисављевић, оториноларинголог у Клиничком центру у Нишу, забележен је знатан број оштећења слуха код пацијената који су прележали ковид 19.

С обзиром на то да су и „улазна и излазна врата“ за ковид 19 из ОРЛ регије, колегијум ОРЛ клинике у Нишу је пошао од хипотезе на почетку пандемије, пошто су чуло мириса и укуса на удару вируса, да овај вирус има могућност да нападне и слушни живац и да оштети и слух.

Зато су независно од редовног рада спровели и клинички преглед уха и клиничку проверу слуха. У узорку је било око стотинак средњетешких и тешких пацијената, чак и оних који су били на кисеонику и константовали су да у више од 30-40 одсто, постоји оштећење слуха на високим фреквенцијама.

„То показује, нажалост, способност овог вируса да нападне слух и слушни живац. Ми знамо да вируси имају способност да нападну и нерве и ово је била потврда тога и отворила нам је пут да на време лечимо ове пацијенте“, наглашава професор Милисављевић.

Важно је напоменути, додаје професор, да је констатовано да се слух временом враћа и да не остају трајне последице ако се на време лечи.

„У лечењу пацијената се користе кортико препарати. Дају их и анестезиолози и инфектолози приликом лечења ковида 19. Ако они не би били укључени у редовну терапију, оштећења би била много већа. Захваљујући РТС-у, који је први пренео информацију о овој студији, до сада се јавља велики број пацијената из различитих делова Србије по савет, јер је о слуху мало причано, а ни у светској литератури није објављено да ли ових обољења има и како се лече“, наглашава професор.

Када су очи у питању, више нема правила

Оштећења која настају на оку, како наводи докторка Жорић, нису трајна. Она могу бити изазвана и неким другим вирусима или бактеријама, а клиничка слика не одступа од те клиничке слике. У случају да су то обољења која имају тенденцију да рецидивирају, онда се она акумулирају и долази до одређеног оштећења видне функције коју офталмолози могу да провере на више начина, а та оштећења могу да се прате и морфолошки.

„Фактори ризика који су у игри данас су измешани. Јављају се пацијенти свих година и оба пола. Промене се јављају код деце школског узраста, па до људи који су у пензији. То што се све више ради испред компјутера и монитора тренд је који постоји већ десетак година уназад, али није примећено да се повећан број пацијената жали на проблеме него раније“, каже професорка.

Код офталмолога се хитно мора доћи када дође до наглог слабљења вида, ако постоји бол у оку,  црвенило или ако је око повређено.

Проблеме са слухом решавати искључиво код специјалисте

Срећа у несрећи, како наглашава професор Душан Милисављевић, јесте да коронавирус не оштећује слух у говорној зони већ на високим фреквенцијама и многи од пацијената нису ни приметили да имају оштећење слуха на 8.000 херца или 4.000 херца.

„Када је о овоме почело да се говори, пацијенти који су прележали ковид 19 јављају се чешће и жале се да слабије чују високе тонове, да морају да појачавају тон на телевизору, не чују сирену када прелазе улицу. То су знаци који треба да упозоре пацијента да му се ипак нешто десило са слухом и да треба да се обрате ОРЛ специјалисти“, напомиње гост Наздравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара