Читај ми!

Смеђи, жути, бели шећер - у чему је заправо разлика

Током година смеђи шећер учврстио је репутацију „здраве“ алтернативе белом шећеру. Често се продаје као природни заслађивач и замена за бели шећер. Ипак, супротно увреженом мишљењу, стручњаци кажу да је врло мало разлика између смеђег и белог шећера, и да оба могу имати штетне ефекте по наше здравље.

Попут белог шећера, и смеђи шећер је заслађивач произведен од биљке - шећерне трске или шећерне репе. Обично се производи од смеше белог шећера и меласе, која је врста густог, смеђег сирупа.

Додатак меласе даје шећеру тамну боју и богат укус попут карамеле. Такође обезбеђује малу количину неколико кључних хранљивих састојака. 

У поређењу са белим шећером, смеђи шећер је нешто пожељнији због садржаја неколико кључних микроелемената, што је постигнуто захваљујући додатку меласе.

Конкретно, свака порција смеђег шећера пружа нам малу количину гвожђа, калијума, калцијума и бакра.

„Такође је и мало мање калорија у смеђем шећеру, мада је разлика минимална. Док 100 грама белог шећера пружа 387 калорија, иста количина смеђег шећера садржи 380 калорија", објаснио је др Џош Екс, нутрициониста Медицинског центра у Нешвилу.

И нутритивне разлике између смеђег и белог шећера врло мале. Иако смеђи шећер садржи малу количину неколико витамина и минерала, не сматра се добрим извором тих хранљивих састојака.

На тржишту постоји низ различитих врста смеђег шећера. Не само да се цена смеђег шећера прилично разликује између ових сорти, већ свака нуди и јединствени укус и текстуру.

Основне врсте смеђег шећера су светлосмеђи шећер, тамносмеђи шећер, демерара, турбинадо... 

„Ипак, прехрамбени профил смеђег шећера садржи пуно калорија и угљених хидрата, док садржи врло малу количину микроелемената, као што су калцијум, бакар и гвожђе", рекао је др Екс.

Смеђи шећер најчешће се користи за кување и печење јер даје посебан укус тестенинама, маринадама, умацима...

Ризици и нежељени ефекти

Вишак шећера у било ком облику може бити штетан по ваше здравље, упозорава др Екс.

Не само да шећер садржи пуно калорија и угљених хидрата, већ му недостају важни микроелементи, и његова примена повезана је са мноштвом негативних нежељених ефеката. 

Тачније, истраживања показују да претерани унос шећера може допринети хроничним стањима, као што су болести срца, дијабетес, гојазност и болест масне јетре.

Важно је знати да шећера има у многим намирницама, као што су сокови, кекс, бомбоне... Препоручени унос шећера (у свим облицима) не треба да премаши 25 грама дневно.

Срећом, на располагању је низ здравих замена за смеђи, али и бели шећер. Неке од најбољих опција замене смеђег шећера укључују стевију и мед.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се