Читај ми!

Колико времена нам је потребно да се решимо неке лоше навике

Од прања зуба, испијања прве јутарње кафе, поподневне дремке, сви имамо десетине навика које су постале део наше свакодневне рутине. Неке су сјајне, а многе не толико и стално обећавамо да ћемо их се ослободити. Али колико нам треба времена да их се решимо или да усвојимо нове?

Савремене технологије понудиле су нам хрпу апликација које би требало да нам помогну да усвојимо боље навике, међутим многе од њих полазе од претпоставке да нам је за то потребан само 21 дан.

Овај број дана наводно је устоличио пластични хирург Максвел Малц који је установио да је његовим пацијентима требало око 21 дан да се навикну на своја нова лица. Међутим, према неким другим научним студијама, време потребно за стицање нових навика није тако јасно дефинисано.

Истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону испитали су стицање нових навика код 96 испитаника у размаку од 12 недеља и открили да је просечно време потребно за задржавање нових навика заправо 66 дана. Односно, време је варирало о 18 до невероватних 254 дана.

Порука овог истраживања је да ће вам требати најмање два месеца ако желите да учврстите неку нову навику и не би требало да очајавате ако се за три недеље не догоди чудо – већини људи то једноставно није довољно.

Издржите довољно дуго и на крају ћете се навићи.

Али шта је са покушајима да се прекине нежељена навика?

Испоставило се да су ове две ствари – стицање нових и одвикавање од старих навика – уско повезане.

Како објашњава психолог Тимоти Пихил, то су две стране исте медаље: „Да бисмо се решили неке навике, значи да морамо успоставити нову навику, неки одговор. Стара навика или образац реаговања је још увек ту (неуронски путеви стоје и даље у мозгу), али су мање доминантни (мање моћни)“.

„Много је лакше започети нешто ново, него одустати од неке навике а да је не замените неким новим обликом понашања“, напомиње неуролог Елиот Беркман.

„То је један од разлога зашто су помагала за одвикавање од пушења попут никотинске жваке или електронских цигарета ефикаснија од никотинских фластера“.

Стручњаци се слажу да не постоји типичан временски оквир за прекидање неке навике, а прави рецепт је комбинација особина личности, мотивације, околности и која је навика у питању.

„Људи који желе да се ослободе неке навике зато што се она коси са њихвом личним вредностима, брже ће успети да промене своје понашање од оних који то раде због спољног притиска“, додаје Беркман.

Не очекујте брзе резултате

Према професоки психологије Сузан Краус Витборн, неке навике се могу брзо променити: „У екстремним случајевима, неке навике се прекидају тренутно. На пример, ако се тешко разболите и дим цигарете почне јако да вам смета или ако за длаку избегнете да вас не удари аутобус јер сте ходали улицом и куцкали поруку на телефону“.

Али у већини случајева одвикавање ће трајати много дуже и требало би да се припремите на најмање два месеца.

Да бисте се успешно ослободили неких навика, морате добро да размислите о најјачим мотивима који вас на то терају и који ће вас водити да издржите до краја.

Размислите чиме бисте могли да замените ту нежељену навику, али водите рачуна да замена буде добра – то што ћете цигарете заменити грицкалицама, замка у коју многи упадају, није сигурно најбољи избор.

И будите стрпљиви, јер што сте дуже имали неку навику, требаће вам више времена да је се ослободите.

„Дугогодишње навике су буквално утемељене на неуролошком нивоу, и веома су моћне одреднице понашања“, објашњава Беркман. „Добра вест је да су људи готово увек способни да ураде нешто друго кад постану свесни те навике и довољно су мотивисани да се промене“.

Зато будите јаки и издржите. Можете ви то!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи