Читај ми!

Смрад рибе, паљевине и сумпора симптоми „дуготрајног ковида“

Губитак мириса један је од симптома ковида 19, али они код којих дуже траје опоравак од ове болести пријављују да осећају непријатне мирисе чак и неколико месеци након што су се заразили коронавирусом.

Оштар, непријатан мирис рибе, сумпора и нечег слаткастог може да буде један од симптома који се јавља код особа које се дуже опорављају од ковида, преноси Скај њуз.

Необичан симптом познат је као паросмија, то јест изобличење чула мириса, а јавља се далеко израженије код младих људи и здравствених радника.

Оториноларинголог Нирмал Кумар назвао је симптом „врло чудним и веома јединственим“.

Проф Кумар, који је и председник удружења оториноларинголога Велике Британије, био је међу првим медицинарима који су у марту идентификовали аносмију – губитак мириса – као индикатор заразе коронавирусом.

Позвао је надлежне институције у Енглеској да губитак чула мириса додају на листу симптома више месеци пре него што је то постало пракса широм света.

Сада указује на то да међу хиљадама пацијената који се лече од дуготрајног губитка чула мириса у Великој Британији, неки имају паросмију.

„Јутрос сам видео два пацијента са паросмијом“, рекао је професор Кумар новинској агенцији ПА.

„Један је рекао да осећа смрад рибе уместо било ког другог мириса, а други да му се чини да нешто гори и када у близини нема дима. Обојица су здравствени радници. Мислимо да је повећана учесталост код младих људи, а такође и код здравствених радника због изложености вирусу у болницама“, истакао је Кумар.

Према његовим речима, ово је за неке људе изузетно узнемирујуће.

Описујући коронавирус као „неуротропни вирус“ (напада нервно ткиво), професор Кумар је истакао да вирус утиче на нерве на врху носа, што је шок за нервни систем, а нерви не функционишу.

„Мирисним тренингом“ против паросмије 

Дуготрајни ковид (long Covid) је појам који описује присуство симптома коронавируса који се могу наставити недељама или месецима након почетка болести.

Добротворна организација "AbScent", која пружа подршку особама са поремећајима чула мириса, прикупља информације од хиљада пацијената са аносмијом и паросмијом у партнерству са установама здравственог система Велике Британије, као и Британским ринолошким друштвом како би помогла развоју терапија.

Представници организације препоручују свима који су погођени паросмијом да се подвргну „мирисном тренингу“, који укључује њушкање уља руже, лимуна, каранфилића и еукалиптуса сваког дана око 20 секунди како би се радило на постепеном враћању мириса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво