Читај ми!

Како се од сирупа против стомачних тегоба добија „синдром вукодлака"

Око двадесеторо деце у Шпанији постало је неочекивано маљаво по целом телу, а разлог је погрешан лек који су пили за ублажавање стомачних тегоба.

После пријављених случајева, представници локалних власти потврдили су да је групи деце грешком дат миноксидил, супстанца која се користи за раст косе, уместо омепразола, који се користи за лечење желудачног рефлукса. 

Погрешно обележени сируп испоручен је апотекама у Гранади, Кантабрији и Валенцији, где су га у лабораторији запослени грешком умешали у формулу за лечење рефлукса.

Најпре су се огласили љути родитељи деце из Андалузије, а онда се сазнало да истих случајева има и у другим деловима државе.

Прошле су две године од грешке фармацеута, а родитељи наводе да, иако је прошло толико, и упркос лечењу, длаке код њихове деце и даље расту свуда по телу и траже одштету.

Према подацима Министарства здравља, власти су крајем јула прошле године сазнале за ову грешку када је група породица, коју је заступао адвокат Хавијер Диаз Апарићио, поднела жалбу суду.

Ипак, било је потребно чак два месеца да се грешка „препозна" и да се затвори лабораторија у којој је грешка направљена, као и да се лек повуче.

„Ништа нам није речено. Бесна сам, уплашена и осећам се несхваћено и потпуно немам разумевања више ни за кога", рекла је Амаја, једна од мајки деце која су узимала погрешан лек.

Породице су сада поднеле грађанске и кривичне пријаве против лабораторије и неколико компанија које се баве увозом и дистрибуцијом лекова, као и против апотека, које је судија ослободио оптужби.

Код деце која су пила погрешан сируп, развио се поремећај сличан хипертрихози, који је познат и као „синдром вукодлака".

Кипертрихоза је болест за коју још нема лека, али у овом случају је последица погрешног лечења, па се не зна да ли ће и како стручњаци моћи да помогну деци која су жртве фармацеутске грешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво