Читај ми!

Све што можеш данас остави за сутра – да ли је то ваш животни мото

Проблем одлагања и одуговлачења, или како се то у психологији зове, прокрестинације, постоји од почетка времена. Међутим, сталним одлагањем обавеза можда одлажемо бољу будућност, јер чекајући боља времена, у ствари, губимо време.

Хесиод, грчки песник који је живео у VIII веку пре нове ере, једном је рекао: „Не одлажите свој посао за сутра и прекосутра. Јер тром радник не пуни свој амбар, ни онај ко одлаже свој посао; они раде, али човек који одлаже посао увек се бори са катастрофом“.

Људи су сјајни у прављењу планова, постављању рокова и смишљању нових циљева, али ужасни у њиховом спровођењу, наводи колумниста портала Медијум.

Свако наше и најупорније одуговлачење увек нам се чини крајње оправданим – и зато се опиремо до последњег тренутка или до тренутка када неко од нас захтева да нешто урадимо.
Ово је нешто што мучи све људе, па чак и највеће стручњаке.

Данас, одмах – не сутра, следеће недеље или следећег месеца

Одлука да већ данас будете успешни ставља вас у бољи положај да бољи живот живите одмах.

„Ако предуго одлучујете шта ћете урадити са својим животом, открићете да сте то већ учинили“, опомиње нас Џорџ Бернард Шо.

„Ако сте данас избегли одговорност, нећете моћи и сутра“, упозорава Абрахам Линколн.

Навика одлагања важних задатака може вам ускратити велике могућности да зарадите више, закључите одличан посао, промените посао или упознате особу која би вероватно могла играти значајну улогу у вашем животу.

„Навика сталног одуговлачења је одличан сведок свих изгубљених прилика, пропуштених рокова, неуспелих веза, па чак и новчаних губитака који су настали само због једне гадне навике одлагања ствари док често не буде прекасно“, пише Стивен Ричардс у својој књиз Тајна како почети: Стратегије како победити одлагање.

Чекај ме, сигурно нећу доћи

Већина људи зна шта је добро за њих. Знају све добре навике које ће их учинити срећним, ефикасним и омогућити им да „живе живот пуним плућима“.

Нико не избегава да промени навике зато што не зна о њиховој вредности, већ зато што чека да буде мотивисан, надахнут или да се осећа боље како би коначно започели.

Лоша вест је да се никада не можемо осећати довољно мотивисани да било шта учинимо. Ако чекамо да спољне силе задовоље све наше психолошке потребе, начекаћемо се врло дуго.

Ако се ослањате на мотивацију да бисте изградили бољу будућност, све ће трајати дупло дуже. Ако се ослањате само на снагу воље да бисте постигли неке ствари или постали боља верзија себе, осуђени сте на неуспех.

Ако сте себи икада рекли – „Морам да читам више“, „Желим да почнем да вежбам“, „Морам да уштедим више новца“ или „Желим да се усавршавам“ – морате предузети кораке који се могу предузети, направити распоред, на пример, да бисте побољшали шансе за почетак.

И предузимајте мале, али доследне акције сваког дана како бисте се приближили свом циљу. Да бисмо наставили са оним што смо наумили, Џејмс Клиар препоручује да смањимо „трење“ на почетку. Почните, без обзира колико, макар и мало.

Почетак је тежак

„Почетак је увек најтежи, зато олакшајте почетак. Једном кад започнете, посао ће бити мање болан. Не размишљајте одмах о резултатима, док не научите да не одустајете“, тврди др Амит Абрахам.

Одуговлачење и одлагање, по Виктору Киаму, су атентатори на добре прилике. „Одуговлачење је такође супртилан облик корупције – квари драгоцено време“, напомиње др Абрахам.

Сада је време за извршење тог задатка. Позовите одмах, сада је време да се закључи тај посао. Сада је време за почетак тог мучног пројекта. Сада је најбољи тренутак да усавршите своје вештине и унапредите своју каријеру.

Прилике долазе и одлазе, зграбите оно што имате сада не касније и преокрените ствари сада не касније. Направите ту надоградњу већ данас, ако заиста то желите да учините. Почните да постављате приоритете и закажите оно што је данас потребно и сређено.

Малим корацима, али упорно

Не дозволите да вас одуговлачење савлада. Ваш живот се тренутно догађа. Не одлажите бољу будућност. Учините добар покушај у правцу својих снова, а не добар изговор.

„Не можете само да укључите креативност попут славине. Морате бити у правом расположењу. Какво је то расположење? Паника у последњем тренутку“, пита се Бил Витерсон.

Живот је прекратак да бисмо чекали сјајан дан за улагање у бољи живот.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. нов 2020, 03:03) - anonymous [нерегистровани]

Re: Животни мото

"Животни мото
Овде се прича о две крајности, раду одмах и одлагању на неодређено. Ниједно није добро. Некада је важило ... што можеш да урадиш данас, не остављај за сутра. То је довело до претераног рада, напетости, премора, јурњаве за свим и свачим и превише болести које су резултат таквог рада. Наравно, не ваља ни одлагати данас за сутра и тако стално..."
Rec dve o poruci S. R.
Najpre, rad je stvorio coveka, i niko nije umro od rada.Takodje, Steven Richards u svojoj knjizi "The Secret of Getting Started" ne govori o nikakvom teskom dvanaestocasovnom radu svakodnevno vec o navici koju mozemo da steknemo (koju vecina ljudi nema) i da promenimo svoj zivot na bolje, a ne da filozofiramo i objasnjavamo neki "svoj moto". Zar neko mora stalno da nas bode ostrim stapom u zadnjicu kao volove, ili cemo biti samostartujuci (self starters)? The choice is ours!
Pozdrav iz Kanade.

(недеља, 22. нов 2020, 19:02) - Стф [нерегистровани]

Право време

Увек је право време да се прочита овакав текст и да га објавите.

(недеља, 22. нов 2020, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

Животни мото

Овде се прича о две крајности, раду одмах и одлагању на неодређено. Ниједно није добро. Некада је важило ... што можеш да урадиш данас, не остављај за сутра. То је довело до претераног рада, напетости, премора, јурњаве за свим и свачим и превише болести које су резултат таквог рада. Наравно, не ваља ни одлагати данас за сутра и тако стално.

Мој мото је ... што не мораш да урадиш данас, остави за сутра. Наравно, под условом да ћу моћи сутра без гомилања послова. Већ сутра то можда не спада у исту категорију и можда мора да се одради. И тако лагано, без нервозе и напетости, без кашњења и журбе. Сва уз план, ако нешто оставим за сутра, наравно да знам да ћу моћи да то и одрадим. Једном је неко рекао ... добар јапански директор не ради до касно у ноћ, он све послове одради у радно време и онда иде кући породици и да се спреми за сутрашњи посао. Онај ко не стигне да све уради није баш добар планер.

(недеља, 22. нов 2020, 18:17) - Бобан60 [нерегистровани]

е,па

никада не остављај за сутра...оно у чему можеш да уживаш данас...јер, оно што би данас...то би сигурно и сутра...зато, не остављај ништа за сутра...него и данас и сутра...