Читај ми!

Најбржи суперкомпјутер утврдио да су визири потпуно неефикасни у заустављању аеросоли

Пластични визири су скоро потпуно неефикасни у заустављању аеросоли, показали су модели који су спроведени на најбржем суперкомпјутеру на свету, што у великој мери баца сумњу на њихову улогу у спречавању ширења коронавируса.

Симулације спроведене на „Фугакуу“, најбржем суперкомпјутеру на свету, утврдиле су да скоро 100 одсто аеросоли мањих од пет микрометара су побегле ван пластичних визира, какве обично користе радници у услужним делатностима.

Осим тога, половина од укупне количине већих аеросоли од 50 микрометара такође је завршила у ваздуху, наводи Истраживачки центар Рикен у граду Кобе.

Док неке земље покушавају да поново покрену своје економије, визири постају уобичајена опрема у секторима где запослени имају директан контакт са муштеријама.

Макото Цубокура, шеф тима са Рикена, каже да је симулација узимала у обзир десетине хиљада аеросоли различитих величина, од оних мањих од 1 микрометра до неколико стотина микрометара.

Његов закључак је да визири не могу да буду алтернатива за маске.

„Судећи према резултатима симулације, ефикасност визира у заустављању ширења аеросоли и капљица из уста заражене особе у околни ваздух је веома ограничена у поређењу са маскама“, истакао је Цубокура за Гардијан.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 23. сеп 2020, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Bolje išta nego ništa...

U svakom slučaju kombinacija maske plus vizir , pruža veću zaštitu. Dodatno štiti i od pljuvačkih napada od
bolesnih ljudi. U nemačkoj je do sada bilo dosta takvih napada. A takvih ljudi ima svuda .

(среда, 23. сеп 2020, 08:52) - слободан [нерегистровани]

Недовољно података

Мислим да у извештају недостају неки подаци. На првом месту, шта је био циљ симулације?
Визири претежно служе да оног ко их носи заштите од околине. Маске претежно служе да заштите околину од оних ко их носи.
Ово истраживање је покушало да пружи одговор да ли су визири довољни да заштите околину од оних ко их носи, тј. да замене маске. Њихов закључак је да не могу.
Закључак? Све зависи од околности. Нпр. радници у продавници треба да носе визире а купци маске.
Оно што треба да имамо у виду је да обичне маске задржавају 70% а Н95 маске 95% аеросола. То исто значи да смо сви носили маске од почетка, између 70% и 95% људи који су настрадали од овог вируса би и даље било живо. Надам се да ће ово схватити сви којима маске сметају.
Поздрав!

(среда, 23. сеп 2020, 05:56) - anonymous [нерегистровани]

Визири

Ја сам био убеђен да се визир носи да заштити оног ко га носи а не околину.

(уторак, 22. сеп 2020, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Ma nemoj!

Znamo mi vasu Agendu!