Прогутао шиваћу иглу, доктори је пронашли у његовом срцу

Тинејџер је прогутао иглу за шивење док је ушивао своју одећу, а неким чудом није ни приметио. Неколико дана касније доктори су је пронашли на необичном месту – његовом срцу.

Седамнаестогодишњак се јавио у ургентни центар након што је осетио болове у грудима. Лекарски извештај објављен 29. јула у The Journal of Emergency Medicine наводи да је пацијент осећао оштар бол, који се ширио кроз леђа и појачавао се током лежања или када би дубоко удахнуо.

Резултат електрокардиограма био је абнормалан и доктори су помислили да је реч о перимиокардитису – упали срчаног мишића и околне мембране. Лабораторијски тестови показали су да пацијент у крви има повишене нивое протеина који указују на повреду срца.

Скенирањем срца примећен је линеарно метално стране тело у срцу. Предмет је био око 3,5 центиметра дугачак и вирио је из доњег дела десне коморе срца, која пумпа крв у плућа.

Тинејџер је испрва рекао докторима да није прогутао никаква страна тела, али је касније открио да је зашивао нешто на одећи, а да је обично држао игле устима. Ипак, и даље је тврдио да уопште није био свестан да је прогутао једну.

Доктори су успели да му током операције одстране предмет и заиста се радило о шиваћој игли, која је, како верују, кроз гастроинтестинални тракт стигла до срца, рекао је за портал Лајв сајенс Бони Метјус, који је асистент професора на одељењу за педијатрију у Медицинском центру у Ворчестеру у Масачусетсу.

Страна тела су и раније проналажена у срцу, али веома ретко. У Кини су доктори 2016. године имали случај 48-годишње жене која је доживела инфаркт након што је игла пробила груди и застала у срцу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 31. авг 2020, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

od jednjaka do srca

tesan prolaz, igla je probila jednjak I pravo je cudo da pacijent nije ranije osetio nekakve ubode. moguce da ih je pripisivao gorusici, zastalom zalogaju itd. cudo doista. sad vidimo koliko smo zapravo ranjivi.