Легално лечење "магичним" психоделичним печуркама у Канади

Канадска влада и министарка здравља Пети Хаидју потписали су дозволу да се одобри узимање психоделичних печурака за болеснике који су у четвртој фази терминалног стадијума канцера. Ове печурке су иначе илегалне, али ће поменутим пацијентима помоћи у олакшавању анксиозности.

Канадска влада ће омогућити четворици пацијената са неизлечивим карциномом терапију псилоцибином.

Први пут после 1974. године у Канади законско изузеће пацијената за приступ психоделичном лечењу, наводи се у TheraPsil, непрофитној организацији, која се залаже да пацијенти ове групације добију приступ лечењу псилоцибином.

Један од пацијената Томас Хартл, истакао је да размишља о неизбежној смрти због анксиозности коју осећа.

"Брзо вам куца срце, осећате се ужасно", истакао је Томас Хартли за канадску ТВ мрежу додајући да му лекови против анксиозности не помажу колико је потребно.

Зато су он и још три особе позвали владу да дозволи легалну употребу ове печурке, која је у Канади незаконита већ око 46 година.

Истраживања су показала да псилоцибин, који се налази у психоделичним гљивама, значајно ублажава анксиозност и депресију код пацијената са четвртом фазом карцинома.

Студија коју су објавили истраживачи са NYU Langone Health открила је да се код 29 тестиранх пацијената са анксиозношћу и депресијом повезаним са раком, којима је дата једна доза псилоцибина у комбинацији са психотерапијом, у око 80 одсто показало клинички значајно смањење депресије, анксиозности и побољшање односа према смрти.

Отприлике после три до пет година од узимања терапије 15 пацијената је показало дуготрајна побољшања, наводи се у студији.

Више од 70 одсто пацијената приписало је позитивним животним променама искуство терапије, сврставајући их у "лично најзначајније и духовно најзначајније искуство свог живота", наводи се у студији.

број коментара 0 Пошаљи коментар