Особе које прележе ковид 19, подложније психолошким проблемима

Више од половине пацијената који су на болничком лечењу због ковида 19 касније добију неки вид психијатријског поремећаја, резултати су нове студије.

Укупно 402 пацијента заражена коронавирусом у миланској болници „Сан Рафаел", била су део истраживачког пројекта за сагледавање дугорочног утицаја вируса на функционисање мозга. 

Откривено је да је месец дана након напуштања болнице, велики број пацијената патио од посттрауматског стреса , анксиозности, несанице или депресије.

Истраживање је показало да је више од половине пацијената - 265 мушкараца и 137 жена, имало бар један од ових поремећаја, преноси Дејли мејл.

„Одмах је било јасно да болест може имати и последице на психијатријском нивоу", рекао је професор Франческо Бенедети, вођа групе за истраживање у болници „Сан Рафаел".

Студија је објављена у научном часопису "Мозак, понашање и имунитет".

На основу клиничких интервјуа и упитника за самопроцену, лекари су открили посттрауматски стресни поремећај у 28 одсто случајева, депресију у 31 одсто, анксиозност код 42 одсто пацијената, несаницу код њих 40 одсто и симптоме опсесивно-компулзивног поремећаја код петине пацијената.

Иако се за сада сматра да су жене мање подложне инфекцији коронавирусом, нова студија открила је да имају већи ризик од анксиозности и депресије, ако добију ковид 19, открива студија.

Истраживачи нису открили конкретне разлоге такве статистике, али верују да је то можда последица различитости између имунолошког система код мушкараца и жена.

Сматра се да коронавирус може утицати на рад мозга, а на то додатно утичу и фактори као што су стигматизација оболелог, социјална изолација и брига о томе да се не заразе особе из ближе околине, наводи се у студији.

Раније овог месеца, научници су упозорили на потенцијални ризик по функције нервног система који носи коронавирус.

Мајска студија из Аустралије открила је да између једног и четири процента људи заражених вирусом развија симптоме сличне психози.

У новој студији из Италије истраживачи наводе да су посттрауматски поремећај, дубока депресија и анксиозност такође стања на која, осим вируса, утичу године старости али и инвалидност.

„Узимајући у обзир утицај ковида 19 на ментално здравље, тренутне увиде и опажања о психичком стању оних који су бии заражени, препоручујемо процену психопатологије преживелих од ковида 19 и јачањеистраживања у том пољу, како би се открила и лечила нова психијатријска стања", закључује се у студији.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво