Шта треба да се нађе у вашој путној апотеци

Почела је сезона годишњих одмора, шта овог лета мора да се нађе у вашој путној апотеци? Зашто је важно да не почињете и не завршавате терапију на своју руку, које су најчешће нежељене реакције на лекове?

Клинички фармаколог Јанко Самарџић каже да је путна апотека у овој ситуацији има посебну важност током путовања.

„Увек треба размишљати о неком аналгетику који треба да ублажи бол, антипиретику за смањивање телесне температуре, која може да буде симптом не само ковида-19, већ и других инфекција“, наводи Самарџић.

Посебно треба, према његовим речима, обратити пажњу да се понесе неки пробиотик због стомачних инфекција, али и на антисептичне растворе у случају повреда, наравно уз фластере и завоје.

Није на одмет да се понесе и нека антихистаминска маст која ће помоћи око алергијских реакција.

Наравно, са сваким леком који понесете требате да будете опрезни, а Павле Зелић из Агенције за лекове позива све грађане да лекове користе како је и наглашено у упутству, а да свако евентуално негативно дејство пријаве агенцији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво