Ковид-19 постоји у слепим мишевима већ 70 година

Молекуларни биолози из Кине, Сједињених Држава и Европе, своје резултате истраживања објавили су у часопису "Nature Microbiology", где су упоредили геноме неколико десетина вируса најсроднијих САРС-Ков-2 вирусу. Тада су открили да су се претходни облици вируса одвојили од заједничког еволутивног стабла вируса код слепих мишева пре 40 до 70 година.

Тим молекуларних биолога предвођених Дејвидом Робертсоном са Универзитета у Единбургу, анализирао је еволутивну историју претходних облика САРС-Ков-2 проучавањем генома неколико десетина вируса који су му најсроднији.

Постоје отворена еволутивна питања о недавном настанку хуманог коронавируса САРС-Цов-2, укључујући улогу врста резервоара, улогу рекомбинације и време одступања од животињских вируса.

Откривамо да сарбековируси - вирусни подгенус који садрже САРС-Ков и САРС-Ков-2 - подлежу честим рекомбинацијама и показују просторно структурирану генетску разноликост на регионалном нивоу у Кини. САРС-Ков-2 сам по себи није рекомбинант ниједног сарбековируса откривеног до данас, а његов мотив везивања рецептора, важан за специфичност хуманих АЦЕ2 рецептора, чини се да је особина предака која се дели са вирусима шишмиша, а није стечена недавно путем рекомбинације.

У децембру 2019. гро случајева упале плућа епидемиолошки повезанe са тржницом живих животиња на отвореном у граду Вухану, провинције Хубеи у Кини,локалне здравствене службе у Кинеском центру за контролу и превенцију болести подигао је епидемиолошку узбуну.

Резултати истраживања објављени су у часопису Nature Microbiology.

Анализа је показала да вируси који су сродни САРС-Ков-2 живе у слепим мишевима већ много деценија.

Ови вируси имају заједничко порекло и способност да заразе ћелије сисара, што је олакшало њихово преношење на људе, а то би могло поново да се деси у будућности, истичу научници.

До одвајања претходних облика САРС-Ков-2 од заједничког еволутивног стабла вируса међу слепим мишевима на југу и југоистоку Кине, дошло је у периоду између 1948. и 1969. године, док је до одвајања Ковид-19 и САРС патогена дошло касније, између 1952. и 1970. године.

Резултати овог истраживања указују да вируси САРС-Ков-2 циркулишу у слепим мишевима на југу Кине преко пола века, а њихова специфична структура, која им омогућава да се повежу са рецепторима на површини ћелија плућа неколико различитих врста, објашњава зашто су два слична вируса заразила људску врсту и изазвала озбиљне епидемије респираторних инфекција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво