Како биљке могу да „опусте“ наш ум

Пожељно је имати биљке у кући. Еколошки богат додатак животном простору олакшаће ниво стреса и опустити ваш ум. У времену у коме смо се нашли услед пандемије изазване коронавирусом, као и пратећим стресовима који су нуспојава вести које наш мозак прима нормално је да се осећате анксиозно. Активна нега биљака које имате у стану је мали, али ефикасан начин да се брине о менталном благостању.

Бригом о својим биљкама, можете се фокусирати искључиво на садашњи тренутак и одвратити мозак од анксиозних мисли.  Доказао је да људи боље обављају задатке засноване на пажњи када су окружени биљкама.

Свако има одређене дане у којима проводи доста времена зурећи у екран, неспособан да буде продуктиван, а све што требате да решите је биљна терапија.

Истраживање спроведено на Универзитету Екетер открило је да собне биљке могу побољшати концентрацију, продуктивност и добробит особља за 47%. Ови ефекти потичу од подстицања биљних боја, смирујућих арома и способности оксигенације. Будући да многи од нас раде од куће, кад време није сјајно, проводимо неколико сати у затвореном и изложени смо великим количинама ЦО2, што отежава концентрацију и јасно размишљање. Кисеоник који ствара собна биљка помаже да се уравнотежи ниво ЦО2 у нашим телима.

Биљке су такође одличан начин да направите толико потребан предах од технологије, чак и ако то траје неколико минута дневно. Да би вам помогли да научите колико су ефикасне биљке, стручњаци из "Forest Healtcare" центра описали су неколико начина на које биљке могу опустити наш ум.

Смањују позадински шум

Ако живите у прометном подручју, можда стално чујете звуке аутомобила и пролазника, што отежава опуштање. Стварање унутрашњег уточишта без стреса, помоћи ће да се смањи ниво буке у затвореном простору. То је због тога што велике биљке носе велику површину, што га чини ефикаснијим за апсорпцију звука и пружање мира. Поставите веће биљке по ободу ваших соба, тако да се звук одбија о зидове право у површину лишћа.

Елиминишу штетне токсине и побољшавају квалитет ваздуха

Биљке су природни пречишћивачи ваздуха и помажу у уклањању токсина из атмосфере. У зависности од изложености, хемикалије у ваздуху могу довести до негативних утицаја на здравље. Биљке могу узимати угљен диоксид из атмосфере и стварати кисеоник што побољшава квалитет ваздуха. Такође имају својства која помажу да се смањи прашина у ваздуху и повећа влажност, тако да могу елиминисати кашаљ, умор и пецкање у очима.

Биљке помажу код сна

Свима нам треба довољно сна који позитивно утиче на наше здравље и даје бољу продуктивност за наредни дан. Биљке вам могу помоћи јер шисте ваздух својој спаваћој соби иотпуштају мирис који вам помаже да се опустите. Биљке попут алое вере ноћу дају пуно кисеоника који вам помажу да дишете боље, а уклања и токсине из ваздуха.

Смањите ризик од главобоље

Биљке имају својства да прешишћавају ваздух могу сузбити главобољу. Истраживање је открило да биљке могу помоћи у уклањању бензена, триклоретилена и формалдехида из ваздуха. Формалдехид је гас који се користи у производњи коже и производа од дрва, због чега је присутан у многим затвореним просторијама, а чест узрок главобоље због јаких мириса.

Доносе природу у кућу

Ако живите у прометним градовима који свакодневно контактирају са модерним светом, они имају врло мало интеракције са природом. Доводећи природу у свој дом, наши умови могу подсвесно да искористе умирујуће ефекте зеленила. Ово пружа сјајну прилику да се искључите из својих свакодневних задатака како бисте могли да уживате у неговању свог новог светилишта биљака. Додавање биља у саксији на ноћни ормарић, на пример, може тренутно учинити ваш простор лепшим.

Ублажите стрес и анксиозност

Брига о биљкама док завршите дан може вам помоћи да смањите било какав осећај стреса и анксиозности. Чак и додиривање листова биљака током два минута може имати позитиван утицај на ниво вашег стреса. Кућне биљке за анксиозност помажу ублажавању симптома јер промовишу квалитетнији ваздух. Биљке имају доста користи за ублажавање стреса које природно излечење доносе директно у ваш дом. Потос је одлична биљка за почетнике јер их је лако одржавати и помоћи у томе очистите ваздух око себе.

Дизајнер ентеријера, Ванеса Арбутнот, дели своје врхунске савете о биљкама и истиче да је геранијум пожељна биљка у стану, нарочито у зимском периоду. Биљке стварају још једно срце које куца у кући и доносе боју и мирис. Потражите биљке које одговарају декору ваше собе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво