Брзе дијете опасне и без трајног ефекта

Обично почетком лета желимо да добијемо идеалну линију па прибегавамо различитим дијетама. Најчешће су такозване брзинске, које трају од пет до седам дана, доступне су на многим мрежама, у новинама, на интернету, али могу бити врло штетне за здравље.

Према подацима Светске здравствене организације, гојазност је данас у порасту и свесни смо да већина људи жели да се ослободи килограма, да добро изгледа, да скине вишак што пре.

Професорка Медицинског факултета, др Нада Васиљевић истиче да брзе  дијете могу да изазову разне последице: „Дехидратацију, поремећај рада у дигестивном систему, дијареални синдром, констипацију, све што прати муку, гађење, аверзију на неку храну, повраћање, да се јави и интолеранција.

Штета коју неправилном дијетом можемо нанети организму зависи од тога које намирнице узимамо.

„Можда је хит дијета само са две-три намирнице или са одбацивањем млека и млечних производа. Најчешће може да доведе до дисбиозе, значи до поремећаја односа корисних бактерија у дигестивном тракту“, упозорила је др Васиљевић.

Препорука је да се не исцрпљује свој организам. 

„Ко хоће да скине телесну масу мора да се посаветује са стручним особама које најчешће не одобравају те типове дијете већ саветују уравнотежену, избалансирану исхрану која значи три оброка дневно уз евентуално једну ужину. Уз ту дијету ипак нешто спорије се губи на маси тако да у оквиру месец дана је оптимално пет до шест килограма губитка“, објаснила је проф. др Верослава Станковић. 

Дијета од пет до седам дана неће дати никакве ефекте уколико су драстичне дијете, јер су штетне по здравље. 

Потребно је саветовати се са стручњацима. Најважније је бити стрпљив када се прелази на дијеталну исхрану и резултати ће бити видљиви.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јун 2020, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Joj

Dragi moji,
iz iskustva ali i poznavanja naseg mentaliteta tvrdim da je nas najveći neprijatelj u ishrani - beli hleb. Većina tih "brzih" ili umereno "brzih" dijeta ga isključuje, ali sa razglom. Mi se kao nacija prenatrpavamo njime i uglavnom on stoji iza preterane kilaže ali i problema u varenju. Zato predlažem: dajte sebi izazov, postanite jača ličnost: izbacite hleb, hlebasto, testasto, slatkasto na mesec dana samo, pa se izmerite.
Mislite da je nemoguće živeti, variti hranu ili obedovati bez hleba? U velikoj ste zabludi.