Лице пуно бубуљица, како их се решити

Акне, најчешће обољење тинејџера и младих особа, захватају лице, чело, нос, образе и браду. За њихов настанак "криви" су колико генетика, толико и хормони и начин живота.

Многи тинејџери имају великих проблема са акнама. Зашто се појављују, да ли сви пролазе кроз ту фазу, да ли постоји начин да се спрече?

Доктор Ања Зимбов, специјализант дерматовенерологије, каже за РТС да велика већина младих пролази кроз фазу појаве акни и бубуљица, мушкаци и жене подједнако и то су, како каже, углавном благе форме.

Према њеним речима, на појаву акни доста утиче генетика – ако су родитељи или блиски сродници пацијента имали проблем са акнама, онда ће и њихови потомци патити због тога. 

Tакође, на њихову појаву велики утицај има и стил живота, каже докторка и истиче да стрес може да погорша стање, као и смањена физичка активност, загађеност средине, изложеност сунцу...

Према њеним речима, исхрана није доказана као фактор који утиче на настанак бубуљица.  

Да би се то спречило, веома је важно да се што пре крене са лечењем, како би се избегле последице, најчешће ожиљци или флекице.  

"Деца у пубертету, млади, најчешће греше када сами чачкају лице, користе препарате које су прочитали на интернету", рекла је докторка.

Проблем се не може решити преко ноћи  

Први корак јесте да се јаве дерматологу, који ће на основу типа коже одредити терапију.

Најважније је, каже, да се делује на узрок, како би исход био успешан. Пацијенти морају да знају да се тај проблем не може решити преко ноћи и да је у питању један дуготрајан процес.

"Чишћењем лица ми можемо да побољшамо изглед, али је битно да трајно решимо узрок, да одредимо терапију како не би дошло до последица", рекла је докторка. 

Према њеним речима, то је првенствено фармаколошка терапија, креме и гелови који се наносе на кожу, а уз то ласерски третман се показао као добро средство. 

На појаву акни и бубуљица код младих велики утицај имају хормони, чији се рад појачава у пубертету, а касније када се изађе из тог периода живота, кожа постаје сасвим нормална и чиста.

"Веома је битно да напоменем да са појавом акни млади имају и проблем са самопоуздањем тако да је веома важно кренути са лечењем", каже докторка Зимбов.

Благо црвенило и Розацеа

Један од проблема јесте и црвенило коже и пуцање капилара које се дешава код предиспонираних особа.

"Благо црвенило које сви имамо може бити осетљивост неуровегетативног система, када се постидимо, када се наљутимо, тако да свако црвенило није болест и може се јавити код свих. Када је оно упадљиво, када заузима већи део лица тада можемо да говоримо о розацеи и такво стање треба што пре лечити", рекла је докторка.

Розацеа је, иначе, хронично стање које може да се само одржава и не постоји начин да се реши трајно, каже докторка.

Да би се избегле флеке, потребно је да се води рачуна о сунчању, посебно користити заштитне факторе 50 плус, да се избегавају соларијуми.  

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво