Алергије – Ко се променио, биљке или ми

Из године у годину прича о алергијама не губи на актуелности. Поставља се питање, да ли смо се ми променили, или су се биљке промениле, или су за све криве климатске промене.

Гост Београдске хронике, професор Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета напомиње да промене климе утичу и на биљке и на људе, али биљке се много брже прилагођавају променама него људи. Мада ћемо се и ми временом прилагодити. 

„Када причамо о алергијама, заправо причамо о полену који биљке продукују, а у којем се налази мушки полни материјал. Он је врло важан за оплођење и биљке га продукују у енормној количини не би ли дошло до оплођења и формирања семена. С друге стране, полен у себи садржи неке протеине и ензиме и када те честице полена, које могу бити величине између 10 и 200 микрона, зависи о којим биљкама се ради, доспеју у организам, падну на мукозну слузницу, због тих протеина и ензима организам реагује. Код некога бурно, а код некога мирно јер има имуни одговор којим успева да превазиђе тај проблем. Тако настају алергије код људи“, објашњава професор.

У новије време постоје спрејеви који праве баријеру на слузници и онемогућавају да поленово зрно које доспе у дисајне органе дође у директан контакт са ћелијама и на тај начин се предупреди алергијска реакција. Исто тако, све маске које су данас у употреби из сасвим других разлога и те како могу да заштите од полена, напомиње професор Јанаћковић.

„И наочаре су од помоћи, али маске суштински могу да спрече пролазак честица полена јер су оне много веће од коронавируса који је 0,1 микрон и могу да буду врло делотворне“, наглашава гост Београдске хронике.

Пролеће је било доба када се појављивао највећи број алергија, али последњих година као да се сезона продужила на целу годину. Цветање биљака зависи од различитих услова и не догађа се сваке године у исто време, објашњава професор. Уколико дође до промена у спољашњој средини, ако је влажност ваздуха ниска или висока или температура виша, биљке ће реаговати онако како њима одговара. Оне имају широке могућности прилагођавања и неће сваке године цветати у исто време.

Постоји неки оквирни период у коме оне цветају, али продукција полена није увек иста. Некада ће у марту бити већа продукција полена код дрвенастих биљака, а некада ће то бити у априлу. 
 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. мај 2020, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Re: Чему најпре, да се човек чуди???

Ukratko
Mirno je tamo gde nema imunog odgovora, jer nije ni potreban.
Burno je tamo gde je imun odovor preterano jak, iako nije uopšte potreban.
Tzv. polenska kijavica je sve više prisutna i zato što se u polensku kijavicu (bez ozbiljnijih ispitivanja pacijenata) ubacuju i pacijenti koji verovatno pate od drugih alergija, kao što je veoma složena alergija na tzv. kućnu prašinu, pa na razne bakterije i viruse koji inače nisu opasni, pa na izduvne gasove, pa na vremenske promene (čak od 1 - 48 sati pre promene vremena, zavisno od intenziteta promene) i t. d.
Sve se te alegrije manifestiraju kao tzv. polenska kijavica ali nisu vezane za godišnje doba.
A lekarima je najlakše da kažu - polenska alergija. Pa posle ispadne polenska kijavica usred zime.

(петак, 29. мај 2020, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

Чему најпре, да се човек чуди???

Уз искрено поштовање господину Јанаћковићу, мораћу најпре да се чудим његовој формулацији: "...Код некога бурно, а код некога мирно јер има имуни одговор којим успева да превазиђе тај проблем....".

Бурна алергијска реакција није изостанак или недовољни имуни одговор, већ претерано интензивни одговор на контакт са нечим, на шта организам не би требао уопште да реагира. То "нешто" - организам алгергичара региструје као велику опасност, као некакав вирус или бактерију, па покрене сав одбранбени систем против те лажне опасности.
Друго нешто чему се веома чудим, јесте рапидно назадовање већине научних области и њихових резултата, уз све већу помпезност којом се презентирају скромни одломци извучени из одавно откривених знања али затрпаних у прашини не тако давног заборава.
Све већи број алергија и пробема које алергичари имају, пре свега је резултат назадовања, уместо напредовања науке из те области, а биљке ће као и увек - цветати кад им буде згодно.

(петак, 29. мај 2020, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Promenili smo se mi

Stepen intenzivnosti vase potencijalne alergijske reakcije na polen se odredjuje nivoom vase pozude. Imajte dakle da umu da seks treba prvenstveno da sluzi reprodukciji, a ne izlisnom fizioloskom ekscitiranju.