Бизаран случај девојчице рођене са двоја уста

Небројено много биолошких процеса се дешава током формирања бебе у материци, а понекад неки делови у развоју новог живота могу да крену по злу. Због тога се захваљујући новој технологији и прати развој детета од најраније фазе, али доктори у Јужној Каролини нису никако могли да се начуде када су на новорођенчету открили друга уста.

Када су скенирали једну трудницу у трећем тромесечју, доктори су открили необичну масу на десној страни лица, поред уста.

Међутим, пренатална ултрасонографија није могла да им открије у шта тачно гледају. Могуће је да је циста, фиброзна дисплазија или тератом.

Срећом, није било ништа од горе наведеног, али јесте било бизарно. Девојчица је имала мајушна друга уста, која су имала формирану усну, шупљину, зубе и мали језик који се синхроно померао са главним језиком док се хранила.

Доктори са Медицинског универзитета Јужне Каролине утврдили су да, срећом, друга уста нису ометала њено дисање нити храњење. Заправо, била су потпуно одвојена од централних уста, која су функционисала нормално.

Дипросопија, дупликација главе или делова лица, веома је ретко стање и само је 35 случајева забележено код људи од 1900. године. У најгорем случају, долази до пуне дипликације лица на глави, а када долази до дуплицирања делова лица, најчешће су то делови или цела уста.

„Дупликација краниофацијалних структура се најчешће дешава као последица неког синдрома. У овом случају, то је била само изолована аномалија без повезаних синдрома или абнормалности“, навели су доктори у извештају.

То је омогућило докторима да обаве операцију одрстрањивања других уста када је девојчица напунила шест месеци. Уклонили су нешто мишића, костију, микозну мембрану и околно ткиво, додатну пљувачну жлезду и шест зуба.

Осим отока на месту захвата, који је потпуно спласнуо после неколико месеци, мала пацијенткиња се потпуно опоравила и није захтевала никакав додатни третман.

Једину последицу коју су доктори на девојчици приметили то што јој се десна страна доње усне спорије опуштала, највероватније због одсуства неких нерава који су морали да буду одстрањени са другим ткивом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво