Ако имате 50+ обратите пажњу на ових 11 намирница

Није тајна да нам с годинама тело почиње да слаби. Неке активности које смо с лакоћом обављали постају нам претешке, а неке од најдражих намирница више нам не пријају. Срећом, постоје разне врсте промена којима можемо успорити овај неминовни процес, а једна од њих је и унос одређених намирница које ће нам помоћи да се осећамо боље и сачувамо виталност организма.

Постоје одређене намирнице које су добре без обзира на животну доб, али имају додатне благодети за оне страрије од 50 година. У суштини, све су то обичне намирнице, доступне у свако доба године и, што је веома важно, укусне.

1. Махунарке

Како се приближавамо средњој животној доби, ризик од проблема попут дијабетеса типа два и високог холестерола расте. Додавање било које махунарке у свакодневну исхрану је одличан начин да се тај ризик смањи. Само три четвртине шоље пасуља или сочива смањиће ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и до пет одсто. Пасуљ, такође, регулише ниво шећера у крви код људи који већ имају дијабетес.

С обзиром на то да је избор свих врста махунастог поврћа велики, лако ћете пронаћи сорту или две које вам се највише свиђају. Једино је важно да запамтите, да уколико користите пасуљ из конзерве, пре јела га обавезно исперите, јер у тако конзервираној храни има превише натријума.

2. Овас

Ризик од обољења срца и крвних судова драматично расте код мушкараца после 45. године, а код жена после 55. Зато, што више хране која снижава холестерол користите у својој свакодневној исхрани, то боље. Овас је посебно добар због једне врсте растворљивих влакана који се називају бета-глукани. Ова растворљива влакна се везују за холестерол током процеса варења и омогућавају да он напусти ваше тело, уместо да се таложи на крвним судовима.

Уколико уносите најмање три грама бета-глукана сваког дана смањићете ниво укупног ЛДЛ холестерола за пет до 10 одсто. Можда звучи мало, али вредно је труда јер је утврђено да људи који једу овас имају мањи ризик од ране смрти. Овас је веома приступачан производ, тако да немате изговор да нестекнете ту навику.

3. Јабуке

Добре старе јабуке су, знамо од малена, одлична намирница из више разлога. Јабуке снижавају ризик од дијабетеса тако што помажу у регулацији нивоа шећера у крви. У себи у просеку садрже пет грама влакана, што такође, снижава холестерол. А јабуке поред тога садрже и супстанцу која се зове кверцетин за коју се зна да снижава крвни притисак.

Такође су поуздан извор витамина Це, калијума и антиоксиданаса. Међутим, данас је велики проблем са јабукама што се појављују међу првих десет на листи производа који у себи садрже много остатака пестицида. Тако да је најбоље ако можете наћи неке домаће, непрскане.

4. Орашасти плодови

Тешко је одолети грицкалицама, али када једемо чипс или крекере, у ствари једемо сулуду количину засићених масти и натријума. Зато, ако вам се нешто грицка узмите мало ораха, бадема, лешника. Студије су показале да ако једемо 30 грама мешаних орашастих плодова сваког дана смањујемо ризик од срчаног удара и можданог удара за 28 одсто.
Може се јести било која врста орашастих плодова коју волите, укључујући и много приступачнији кикирики, само не пржен, већ печен и неслан. Орашасте плодове можете појести као грицкалице или насецкати и додати у прелив за салате, печено поврће или кувано јело.

5. Лиснато поврће

Говорили смо много о храни која побољшава кардиоваскуларно и метаболичко здравље, али шта је са снагом мозга? Ту се појављују лиснато поврће. Најновија истраживања утврдила су да људи који једу пуно лиснатог поврћа, попут спанаћа, кеља или купуса на тестовима показују когнитивне способности које имају 11 година млађи људи који не једу ову храну.
Једино је важно нагласити да они који користе лек за разређивање крви морају се посаветовати са својим лекаром коју количину спанаћа или зеља смеју да једу.

6. Бобичасто воће

Још један одличан подстицај за мозак укључује бобице свих врста. Ова сорта воћа је богата одређеним фитохемикалијама за које се сматра да повећавају доток крви у мозак, а истовремено смањују упалне процесе.
Студије показују да уколико једете довољно овог воћа дуже ћете одржати добро памћење и имаћете мањи ризик од развоја Алцхајмерове болести. Бобичаво воће је добро и због високог садржаја влакана и низа витамина и минерала. Уколико не можете набавити свеже током целе године, смрзнуте могу бити подједнако добре.

7. Јогурт

Дакле, обезбедили смо да мозак и унутрашњи органи добро функционишу, а шта је са мишићним тонусом? Одговор лежи у довољној количини протеина, а јогурт (посебно такозвани, грчки) може бити одличан извор истих. Мишићна маса има тенденцију да се са годинама смањује, а студије показују да се правилним дневним уносом протеина овај процес може значајно успорити.
Као бонус, јогурт садржи пуно калцијума, кључног за очување коштане густине како старимо. Жене старије од 50 година и мушкарци старији од 70 година треба да обрате посебну пажњу на правилан унос калцијума.

8. Шаргарепа

С обзиром на то да говоримо о суперхрани, немогуће је заобићи шаргарепу. Ево поврћа које може користити сваком делу вашег тела, посебно очима, устима, кожи и срцу. Шаргарепа снижава крвни притисак и лош холестерол, јача имуни систем, регулише варење и смањује ризик од рака и кардиоваскуларних болести.

Разлог што је шаргарепа толико добра је њен јединствен нутритивни профил, који садржи влакна, витамине А, Бе8, Це, Е и Ка, минерале попут гвожђа, калијума, бакра и мангана, као и неколико врста антиоксиданса, укључујући и бета каротен.

9. Цвекла

Друго коренасто поврћа са разноликим хранљивим својствима је цвекла. Ако је редовно једете, унећете пуно витамина А и Це, као и фолне киселине, влакана и минерала попут калцијума, калијума, мангана и гвожђа. Има пуно антиоксиданаса који могу умањити ризик од рака.
Сматра се да цвекла побољшава кондицију, спречава деменцију и снижава крвни притисак.

10. Црна чоколада

Ко жели нешто слатко? Тачно је да се после 50. треба уздржавати од свих слатких ствари, али охрабрује да се слободно може јести црна чоколада. Око 30 до 60 грама дневно могу заправо да снизе холестерол и крвни притисак, побољшају концентрацију и заштите кожу од штетних сунчевих зрака (али наставите да користите заштитну крему).
Најбоље је да одаберете чоколаду која садржи најмање 70 одсто какаа како бисте добили што корисније ствари и најмање шећера. Урадите то и добићете лепу дневну дозу калијума, фосфора, цинка, гвожђа, магнезијума, бакра, мангана и селена. А пошто се када једемо чоколаду осећамо добро, ослобађамо ендорфин који нам поправља расположење

11. Авокадо

Авокадо је скуп и не расте у нашим крајевима, али осим што је укусан, представљ извор скоро 20 витамина и минерала, попут калијума, бакра и витамина Бе, Це, Е и Ка.

Авокадо обезбеђује здраво срце, омогућава унос незасићених масти и одржава оптималан крвни притисак.

Доста намирница са ове листе иду једна с другом и могу се комбиновати. Јогурт, овас и бобичасто воће су идеалан доручак. За ручак можете појести салату од спанаћа, шаргарепе, авокада и печених ораха или кикирикија. За вечеру, мало пасуља са смеђим пиринчем и на карају се засладимо чоколадом.

Навикните да ових 11 намирница редовно комбинујете са другима које имају немасне беланчевине, интегралним житарицама и млечним производима како би се осећали и изгледали младолико целог живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво