Промискуитетни људи имају већу вероватноћу да оболе од рака

Истраживачи су открили да десет или више сексуалних партнера током живота, скоро удвостручују ризик за добијање канцера код жена.

Као кривац се наводи веза између сексуално преносивих инфекција и карцинома, као што је ХПВ вирус, чије присуство повећава ризик од болести на грлићу материце и пенису. Осим тога, особе које током живота имају бројне сексуалне партнере, према истраживањима имају и тенденцију да пију више алкохола и пуше више цигарета.

Полно преносиве инфекције могу да угрожавају репродуктивно здравље жена и мушкараца. Ипак, Ово откриће не треба да буде разлог за избегавање сексуалних активности, наводе истраживачи, јер таква врста односа међу људима несумњиво има позитивне ефекте за физичко и ментално здравље који надмашују потенцијалне ризике за обољења.

Истраживачи са Универзитета у Кембриџу прикупили су податке од скоро 6.000 мушкараца и жена који су старији од 50 година.

Међу мушкарцима који су пријавили да су имали више од 10 сексуалних партнерки, 69 одсто имало је већи ризик за обољевање од рака у односу на оне који су пријавили да су имали једну или ниједну партнерку.

Откривено је и да жене које су пријавиле 10 или више сексуалних партнера имају 91 одсто већу вероватноћу да им се дијагностификује рак.

Иначе, само 486 мушкараца (19 одсто) и 239 жена (7,5 одсто) признало је да имало секс са 10 или више људи.

„Очекивали смо да постоји повезаност између броја сексуалних партнера и ризика од рака јер су и претходна истраживања показала да одређене сексуално преносиве инфекције могу довести до неколико врста карцинома. Заправо, већи број сексуалних партнера значи већу потенцијалну изложеност тим инфекцијама. Занимљиво је да је ризик већи код жена у поређењу с мушкарцима. То може бити зато што је веза између одређених инфекција и рака јача код жена, као што су ХПВ (хумани папилома вирус) и рак грлића материце у поређењу са ХПВ-ом и раком пениса“, објаснио је аутор истраживања др Ли Смит.

Особе које имају више сексуалних партнера, обично су и пушачи 

Људи који су учествовали у студији, која је објављена у часопису BMJ Sexual and Reproductive Health имали су просечну старост од 64 године, а већина је била у браку.

Најчешћи одговор код оба пола био је да су имали једног или ниједног сексуалних партнера – 785 од 2.537 мушкараца и 1.285 од 3.185 жена.

Код оба пола, особе са богатијим сексуалним искуством, обично су биле млађе, самохрани родитењи и били су врло добро финансијски ситуирани или сиромашни.

Особе које су пријавиле већи број партнера такође су изјавиле да су пушачи, да чешће конзумирају алкохол, али и да се редовно баве физичком активношћу, показало је истраживање.

Када су анализирани сви подаци, појавила се значајна повезаност између броја сексуалних партнера и ризика од дијагнозе карцинома код оба пола.

Истраживачи тврде да резултати пружају неке доказе да је број сексуалних партнера повезан са неповољним здравственим исходима на узорку старијих одраслих особа у Енглеској.

Упркос резултатима истраживања не треба избегавати сексуалне односе 

Међутим, др Смит није желео да обесхрабри људе да имају сексуалне односе.

„Сексуална активност има вишеструке користи за физичко и ментално здравље, посебно у старијој доби, и не желимо да обесхрабримо сексуалну активност међу старијим одраслим особама. Људи који су имали ризичне сексуалне сусрете требало би да се обрате својим лекарима да провере да ли имају сексуално преносиве инфекције и отворено би требало да разговарају о томе и да се лече. Такође, употреба одговарајуће заштите умањује ризик повећања инфекција повезаних са карциномом“, каже др Смит.

Студије су утврдиле и да мушкарци током живота имају више сексуалних партнера него жене, а и да се жене чешће јављају лекарима за помоћ када имају здравствене проблеме него мушкарци.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 08:25) - Ipsilon [нерегистровани]

Istraživanje

Istraživanje je dokaz da je bolest povezana sa nakaradnostima.
Normalno je da je tako.

(петак, 14. феб 2020, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbende

Auuu, sad ima ove mačo Srbende, bez škole, sa puno alkohola i duvana, da se utrkuju ko će pre da dobije rak! Biće podmićivanja doktora da im napiše dijagnozu, da im ne propadne imidž.

(петак, 14. феб 2020, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Ne nisam pušač, nisam ni alkoholičar

nisam ni narkoman, a imao sam više partnerki do stupanja u brak. Sada imam suprugu koja nam je podarila dvoje zdrave dece. A sa suprugom ... svaki dan ili svaki drugi dan. Zato nek se nose baš tamo ti američki "istraživači".

(петак, 14. феб 2020, 19:54) - anonymous [нерегистровани]

Ma ajde beži bre... i vi i vaše ispitivanje.

Još i sex sirotinji da zabranite? Kondom i osmeh na lice.
Sve bi da kontrolišu i od ljudi bi da prave čipovane ovce.
Ko je finansirao ovo istraživanje? Mormoni?

(петак, 14. феб 2020, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Malo

Srećom nespadam u tu grupu, da se nisam oženio seks bi me promašio kao siromaha pare.