Овако "вухански" вирус изгледа под микроскопом

Протеклих месец дана коронавирус из Вухана у центру је медијске пажње. Иако сви причају о њему, нико заправо не зна како изгледа смртоносни вирус.

Амерички Национални институт за алергије и инфективне болести објавио је фотографије како COVID-19, који је до сада однео више од 1.380 живота, изгледа под електронским микроскопом.

Стручњаци Лабораторије у Стеновитим планинама (РМЛ) заједно са својим колегама из остатка света покушавају да развију вакцину и свакодневно га посматрају вирус кроз микроскоп.

На једној од објављених фотографија види се лажно обојени снимак из електронског микроскопа на којем су честице вируса COVID-19 у жутој, док су околне ћелије у плавој и розе боји.

Друга фотографија направљена је трансмисионим електронским микроскопом. Иако није толико прецизна као претходна, на њој се јасно могу видети „шиљци“ на површини, због којих је и добио име (корона значи круна).

Ако вам делује да сте већ видели сличне фотографије, то је зато што већина коронавируса, попут САРС-а и МЕРС-а, слично изгледају под микроскопом.

Вируси у породици коронавируса имају веома мале разлика у својим геномима - између три вируса постоји тек пет малих разлика на језгру.

Фотографије које су објављене узете су од узорка пацијента оболелог у САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије