Сваки осми грађанин Србије нема ниједан зуб

Тек сваки други становник Србије пере зубе више од једном дневно, а сваки осми нема ниједан зуб, показују истраживања. Шта је потребно да се промени такав стоматолошки картон нације – боља превенција или да се стоматолошке услуге врате под окриље основне здравствене заштите и буду бесплатне за све грађане, како је било до 2005. године.

Према статистици, ретки су они који редовно контролишу зубе. А колико је важно да идемо на превентивне прегледе и водимо рачуна о оралној хигијени показују истраживања, по којима је лоше орално здравље повезано са развојем кардиоваскуларних, респираторних и многих других болести.

„Није сјајно орално здравље становништва Србије, али није разлог само то што није покривено здравственом заштитом. Доста је разлог и немарност наших пацијената. Обично чекају до краја и када дођу обично настају компликације“, напомиње професор др Алекса Марковић, декан Стоматолошког факултета у Београду.

„Лоша култура хигијене усне дупље, јер постоји једно старо добро правило почев од малог узраста, да деца не треба да перу зубе до шесте године, јер су то млечни зуби, они ће испасти“, новоди проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Од 2005. године право на бесплатно лечење у државним установама имају деца до 18 година, студенти до 26 година, труднице, социјално угрожене категорије становништва и старији од 65 година. Како сазнаје РТС, у бесплатно лечење би могао да се укључи и приватни сектор, али делимично.

„Радимо на томе да склопимо уговоре са приватницима за стоматолошке услуге, на првом месту за децу и то ћемо прво увести за категорију деце са посебним потребам, потом децу са одређењим обољењиа и онда ћемо размишљати о другим катаегоријама“, истиче проф. др Сања Радојевић Шкодрић в.д. директорка РФЗО-а.

Државни секретар Министарства здравља напомиње да је министарство у сталној комуникацији са комором стоматолога.

„Последњих месеци интензивно смо сарађивали управо на стварању закона о денталној медицини, који ће јасно дефинисати шта ће припасти из домена стоматологије државном сектору, а шта приватном“, додаје Векић.

До тада на Стоматолошком факултету већ постоји програм у оквиру којег на студентским вежбама пацијенти не плаћају услуге. Све што студенти раде пацијентима, контролишу наставници.

„У току годину дана наши студенти изваде 1.600 зуба у оквиру програма, пломби 4.000 хиљаде, лечења 2.000, тоталних протеза 1.400 , керамичких круница 2.000 у току годиу дана, све у оквиру бесплатних програма“, наводи професор Марковић.

Пацијенте који воде рачуна о здрављу зуба, тренутно, најједноставније вађење зуба кошта од 800 динара, пломба је до 3.000, а круница, у зависности од квалитета, и до 20.000 динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво