Да ли су кућни љубимци заиста добри за нас или су само длакаве опасности

Многи љубитељи животиња мисле да ће им мачка или пас помоћи да живе дуже, срећније и здравије. Поставља се питање може ли се то научно и потврдити.

Уколико тражите доказе да вам кућни љубимац побољшава опште здравље, доказа је напретек. На пример, постоји безброј доказа како мажење са љубимцем смањује број откуцаја срца, како власника, тако и љубимца, што доприноси смањењу стреса. Изгледа да се ово односи не само на власнике паса и мачака већ и на оне који, на пример, имају змију или козу.

Постоје докази из Немачке и Аустралије, добијени на основу истраживања узорка већег од 10.000 испитаника, да власници кућних љубимаца мање посећују лекара. У Кини су пак утврдили да власници кућних љубимаца имају здравији сан. Америчка асоцијација за срце недавно је известила како су изгледи за преживљавање особа које су имале срчани или мождани удар много веће код власника паса него код оних који то нису.

Постоје и друге предности за власнике кућних љубимаца, посебно мачака и паса. Научници сматрају да љубимци у наше домове враћају неке патогене бактерије које без њих не бисмо били у прилици да сретнемо и на тај начин повећавају капацитет нашег имуног система, а потенцијално смањују и шансе за алергије у каснијем животу.

Студија из 2015. године у којој су испитиване колоније гљивица и бактерија у 1.200 домаћинстава у Сједињеним Државама, на пример, открила је да присуство паса и мачака доводи до веће разноликости у 56, односно у 24 класе бактеријских врста. Ово може да објасни још једно истраживање које сугерише да бебе које су у најранијем узрасту биле у контакту са псима, имају за 13 одсто мање шансе да добију астму.

Може се тврдити и да нам кућни љубимци помажу да се боље осећамо. Одговорни власници животињама пружају много угоднији живот него што би га иначе имали, тако да је корист обострана. Истраживања су показала да и пси и мачке луче више окситоцина, „хормона љубави“, када су у интеракцији са својим власницима.

Међутим, када се мало подробније анализирају сви ови резултати, могу се извести и неки другачији закључци.

Многи научници наглашавају да је врло важан фактор који доприноси нашем општем здравственом стању и висина дохотка. То је пак, с друге стране, директно повезано са власништвом над кућним љубимцима, јер држање пса или мачке доста кошта. Закључак неких од ових студија може бити и тај да они људи са више новца себи могу да приуште боље услове живота, самим тим и боље здравствено стање и могућност да имају кућног љубимца.

Једна велика студија спроведена у Калифорнији, у којој је учествовало 5.200 породица, није успела да нађе везу између поседовања кућног љубимца и општег здравственог стања, пошто је у истраживање унела и варијабле које су се односиле на приходе домаћинстава. И друге студије су имале сличне резултате.

Постоје докази и да кућни љубимци не само да нам не доносе корист већ су и штетни за нас.

Једно истраживање спроведено у Финској на узорку од 21.000 људи утврдило је да власници кућних љубимаца имају виши притисак и виши ниво холестерола. Поред тога, велики је број људи који се обраћају за медицинску помоћ због уједа паса. Процењује се, рецимо, да око 87.000 људи, посебно старијих, у Америци заврши у болници због повреда задобијених у шетњи са псом. Посебно питање су паразити које кућни љубимци уносе у кућу, као што су буве, крпељи и гриње.

Љубимци могу на људе да пренесу прилично тешке заразне болести, попут салмонеле или капноцитофаге, грам-негативне бактерије које се налазе у пљувачки мачака и паса.

Постоје и недостаци који се испољавају на емотивном плану. Један од често заборављених аспеката власништва кућних љубимаца је брига о животињама у старости, неговање у болести које може да траје месецима или годинама. Ако се претпостави да ће одговоран власник ово доживети једнако озбиљно као да је у питању било који члан породице, то ће за њега бити велико емотивно оптерећење.

Студија из 2017. године, у којој је учествовало 238 учесника, открила је да власници са хронично болесним кућним љубимцима имају виши ниво стреса и анксиозности, праћен нижим квалитетом живота. А ту је и стрес због смрти љубимца.

И добре и лоше стране

Када се саберу све предности и недостаци, коначан одговор на питање да ли су кућни љубимци добри за људе или не није једноставан, јер су и људи и њихове животне околности различити и сложени.

Истина је једино да имати кућног љубимца има и добре и лоше стране. Зато је веома важно добро одвагати пре доношења одлуке да се набави љубимац, јер волети животиње не значи да их нужно морамо и поседовати.

Најбоље је себи поставити питање: шта могу да учиним за кућног љубимца, а не шта кућни љубимац може да учини за мене.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво