Пажљиво са обилним оброцима током празничних дана

Претеривање у масној храни ових празничних дана – и у ускршњим јајима али и алкохолу – често су узрок упале панкреаса или гуштераче и могу довести до опасних компликација, па чак и смрти, ако се удруже и неке хроничне болести, нарочито каменчићи у жучи. Лекари упозоравају да будемо умерени у јелу како бисмо што мање тражили помоћ лекара.

Понекад је довољан само један обилан оброк да изазове неподношљиве болове у стомаку, чак и код оних који никада нису имали тегобе, па да се нађу у болници.

Проф. др Предраг Бојовић, хирург КБЦ „Звездара“, наводи да су симптоми због којих се пацијент обично јавља претежно јак бол, мучнина, повраћање, губитак даха, који може бити праћен температуром, а не мора. „Бол у желуцу описује као јак бол који се јавио постепено или нагло“, додаје др Бојовић.

Поред лакших, постоје тешке упале панкреаса које се лече на интензивној нези, нарочито ако их прате болести на плућима, бубрезима, кадриоваскуларном систему. Посебно је тешко ако акутни панкреас изазову каменчићи из жучне кеси.

„У одређеном броју случајева ви сте присиљени да решавате то оперативно, чак и у акутној фази упале зато што немате друго решење. У зависности од тога који је део упаљен, тада се ради обично уклањање жучне кесе... Већ само уклањање извора каменчића ће омогућити да сама гуштерача више не буде изложена трауми и потенцијалном изазивању те упале“, објашњава др сц. мед. Златко Бокун, хирург КБЦ „Звездара“.

Колико је упала панкреаса опасна потврђује и то да модерна медицина за њу још нема адекватан лек. Резултати лечења напредовали су хируршким интервенцијама, јер је пре само 15 година смтност била 70 одсто.

Остали аутори: Вера Гајић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 08. јул 2020, 17:56) - Jelena [нерегистровани]

Kmeza

Najbolji doktor i hirurg u Beogradu a i sire prof.dr Bojovic. Sve pohvale, ziveo 100 godina u zdravlju

(недеља, 16. апр 2017, 02:57) - Zare Srbin [нерегистровани]

Paznja paznja,

Nemoj neko da mi dira butkicu rebarca i rep od prasence, sto ce mi biti za mezence uz pitjence, Mooreee. Hristos Vaskrse ljudi moji