Просечни животни век ће прећи деведесету до 2030. године

У развијеним земљама, животни век би требало да настави да се продужава, односно да се приближи и пређе 90 година до 2030. код жена у земљама као што су Јужна Кореја, Француска и Јапан, показује студија објављена у стручном часопису.

Користећи 21 математички модел да предвиде како ће се развијати очекивани животни век у 35 развијених земаља, аутори студије објављене у британском медицинском часопису Лансет дошли су до закључка да ће Јужнокорејке најверованије прве прећи старосну границу од 90 година до 2030.

Тако би очекивани животни век Јужнокорејке рођене 2030. године требало би да достигне 90,8 година, а век Францускиња и Јапанки ће достићи 88,6 односно 88,4 године.

Померање границе очекиваног животног века биће слично и код мушкараца, а разлика између полова ће имати тенденцију прближавања до 2030, навели су истражитељи.
И код мушкарце очекује се да ће водити Јужнокорејци са очекиваним животним веком од 84,1 године, испред Аустралијанаца и Швајцарца, 84 године.

Према последњим статистикама, које је прошле године објавила Светска здравствена организација, три земље са највишим животним веком 2015. године биле су Јапан (86,8 година), Сингапур (86,1 година) и Шпанија (85,5 година) код жена, као и Швајцарска (81,3 године), Исланд (81,2 године) и Аустралија (80,9 година) код мушкараца.

По скали из те студије објављеној у британском Гардијану, животни век у Србији је 2010. био 70 година за мушкарце, а очекује се да ће 2030. бити око 74, док је за жене био 75,5 година 2010, а очекује се да ће порасти на око 78 година, 2030. године.

Јужна Кореја ће забележити највећи скок у очекиваном животном веку, тако да ће Јужнокорејке рођене 2030. доживети у просеку 90,8 година, што је 6,6 година више него оне које су рођене 2010. Друге земље, као што је Словенија, такође су у том смислу напредовале и у истом периоду очекује се продужење животног века за додатних 4,7 година код жена и 6,4 година код мушкараца.

Студија показује да се ситуација неће променити до 2030. године у Сједињеним Америчким Државама где је животни век већ нижи него у већини развијених земаља. Очекује се да ће порасти са 81,2 године 2010. за жене на 83,3 године 2030, а за мушкарце са 76,5 година на 79,5 година. То су цифре сличне земљама као што су Хрватска или Мексико, наводи се у студији.

Објашњавајући ту ситуацију, истраживачи као разлоге наводе велике неједнакости, недостатак универзалног здравственог система, високе стопе смртности деце и мајки, високу стопу убистава и и посебно високу гојазност.

Јужна Кореја се труди да побољша приступ лекарској нези и да промовише бољу исхрану код деце и тинејџера. Та земља такође има мање гојазних и стопу пушача међу женама знатно нижу него у другим развијеним земљама, наводе истражитељи.

Када је реч о разлици у животном веку мушкараца и жена који иде од 3,9 година на Новом Зеланду на 8,5 година у Пољској 2010. године, та разлика би требало да се смањи у свим земљама до 2030.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво