Читај ми!

Четири највеће заблуде о маргарину

Има ли у маргарину трансмасти и колико је тачна тврдња да га дели само један молекул?

Можемо их називати урбаним митовима, дезинформацијама или заблудама – свима је познато да око маргарина већ дуго круже приче у које је врло лако поверовати. Иако их је лако оспорити, а немогуће доказати, оне су ипак још увек ту око нас. Има ли маргарин трансмасти (заједничко име за незасићене масти са трансизомерним масним киселинама, које повећавају ризик од коронарне срчане болести) и има ли истине у тврдњи да га од пластике дели само један молекул, истраживао је загребачки Јутарњи лист.

1. Масти у маргарину нису добре?

Истина је да маргарин садржи масноће, али нису све масноће исте. Масноће у маргарину највећим делом су незасићене масне киселине, а за њих се у низу истраживања показало да имају позитиван учинак на здравље. Зато их популарно називамо добрим мастима. Најчешће их налазимо у биљним уљима, а управо од њих се маргарин и производи.

Све су чешћи и маргарини са омега-3 масним киселинама, што је заправо посебна категорија незасићених масних киселина које наше тело не може произвести, а нужни су нам за живот. Тако маргарин са омега-3 (попут омегола) не само да не гоји, него чак доприноси снижавању крвног притиска, спречава настанак крвних угрушака, па тиме и смањује ризик од срчаних болести.

2. Од пластике га дели само један молекул?

Потпуна бесмислица! Пластика се састоји од органских полимера и производи се најчешће од нафте или плина, а маргарин се производи од јестивих биљних уља. Хемијски састав може се изразити формулама само код чистих ствари, попут воде (H2О значи да свака молекула воде имају два атома водоника и један атом кисеоника).

Храна коју једемо по правилу је мешавина различитих састојака, па се њен хемијски састав изражава кроз делове појединих компоненти. Делови компоненти пресудно одређују састав ствари, а мале варијације у структури могу значити велике разлике у коначном производу.

Стога разлика у броју и саставу молекула не говори баш ништа о коначном изгледу или учинку производа. Најбољи пример је водоников пероксид (H2О2) који користимо као антисептик. Иако га од воде дели дословно само један атом кисеоника, нико разуман неће поверовати да је вода опасна за здравље само зато што је слична водоник-пероксиду.

3. Пун је опасних трансмасти?

Нису сви маргарини исти. У самим почецима производње неки су имали високе уделе трансмасти. Тада се уопште није знало какав је њихов утицај на људски организам. Тек у протеклих двадесетак година истраживања су повезала трансмасти с већом учесталости кардиоваскуларних болести.

Произвођачи маргарина брзо су реаговали, променили стандарде производње и почели да користе побољшане процесе. Резултат су маргарини од сировина високог квалитета, практично без имало трансмасти.

4. Повећава холестерол у крви?

Управо супротно! С обзиром на то да се производи од биљних уља и уопште не садржи холестерол, маргарин могу конзумирати и особе које пате од повишеног холестерола у крви. Савети о избегавању масноћа у прехрани данас се сматрају погрешнима, чак и потенцијално штетнима.

Већина стручњака за исхрану саветује да нам масноће чине до 30 одсто дневног уноса калорија, код деце чак и до 40 одсто, јер су масноће најважнији извор енергије за тело. Притом би две трећине масноћа требало да чине незасићене масне киселине, а управо је то количина масноћа која је уобичајена у маргаринима, наводи Јутарњи лист.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 04. дец 2021, 05:30) - anonymous [нерегистровани]

Samo kazem

Sjajan je za suncanje, za izvlacenje modrica, za suva stopala . Provereno :)

(понедељак, 03. апр 2017, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Само кажем...

Требало би да под (макар) моралном одговорношћу објављујете овакве текстове и тврдње. Зашто детаљно не опишете процес добијања маргарина? Зашто не кажете да је хидрогенизован, а да притом морају да се створе транс-масне киселине које човеков организам не може да свари и тешко их избацује напоље? То су научне чињенице, доказане и поткрепљене аргументима. Поред свега тога се не квари, то је довољна сличност са пластиком која људима треба да предочи да не треба да га једу. Прочитаће ово неко ко не зна много о томе, због вас ће помислити да је маргарин здрав.

(четвртак, 11. јун 2015, 11:39) - Volim puter [нерегистровани]

Volim puter

Da li je to "Dijamantu" opala prodaja, pa mora da ubedjuje narod da je ustvari zdrav???

(уторак, 09. јун 2015, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Закључак?

Вековима нико није обраћао пажњу на трансмасти, на факторе ризике, и шта да закључимо? Јављају се нова сазнања, указује се на "вековне" лоше навике, да би се мењале...шта је ту лоше?

(уторак, 09. јун 2015, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

Razlika

Izmedju muskog i zenskog polnog hormona je u jednoj hemijskoj grupi.

(уторак, 09. јун 2015, 12:25) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Комшијама ја не верујем

Недељно једном мажем домаћу маст на леба бели лукац и паприку три пута, маргарин путер и сличне индустријске производе мој нико није јео па ни ја сви су чили и здрави.

(уторак, 09. јун 2015, 11:56) - МТ [нерегистровани]

1000 пута

Опет испаде маргарин здрав. Мука ми је више од тога да се пласира неки производ на овај начин. Вековима је маслац коришћен, а сада одједном маргарин добар....

(уторак, 09. јун 2015, 11:23) - Aleksandar015 [нерегистровани]

Masti vs. UH

Povećan unos masti nije ni najmanje besmislen, ALI to podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata. I jedno i drugo predstavljaju izvore energije, a unositi i jedno i drugo u velikim količinama dovodi do gojenja. Postoje dijete (programi ishrane za mršavljenje) gde je unos oko 40% masti, 40% proteina i 20% UH (a to je jako malo u poređenju sa onim što inače jedemo).

(уторак, 09. јун 2015, 10:51) - Plastic Bertrand [нерегистровани]

po koji put...

... saznajemo da je crno zapravo belo i obrnuto...

(уторак, 09. јун 2015, 10:33) - Poslednji tango u ......! [нерегистровани]

Blagotvorno dejstvo margarina...

prvi je shvatio Marlon Brando!