Читај ми!

Љубичаста сомотска хаљина принцезе Дајане, креација Виктора Еделстајна, продата за 604.800 долара

Љубичаста сомотска вечерња хаљина, симбол подршке принцезе Дајане британској модној индустрији, продата је на аукцији у „Сотбију“ за више од шестстотина хиљада долара, далеко изнад предвиђене суме.

Љубичаста сомотска хаљина принцезе Дајане, креација Виктора Еделстајна, продата за 604.800 долара Љубичаста сомотска хаљина принцезе Дајане, креација Виктора Еделстајна, продата за 604.800 долара

Почетком 1997. године, принцеза Дајана је одлучила да је спремна да направи места у свом орману. Наводно у консултацији са принцом Вилијамом, одлучила је да на аукцији прода 79 коктел и вечерњих хаљина које је носила све време док је била принцеза од Велса, а да приход донира у корист Фонда за АИДС Crisis Trust и болнице Ројал Марсден, којим је председавала.

Једна од хаљина на аукцији која је продата тог дана, сомотска хаљина без нараменица краљевске љубичасте боје коју је дизајнирао Виктор Еделстајн, била је једна од најомиљенијих хаљина принцезе Дајана почетком деведесетих. У серији свечаних портрета, од којих један и данас тоји у фојаеу Ројал Марсдена, Дајана је носила управо ту хаљину.

Након продаје за 24.150 долара 1997. године, хаљина се поново појавила на аукцији у Сотбију, а предвиђало се да ће достићи цено од 80 до 120 хиљада долара.

Према речима Синтије Холтон, потпредседнице и глобалног директора за моду и модне додатке у Сотбију, ова хаљина најбоље представља моду касних осамдесетих, али је истовремено и вечна.

„Ова хаљина у неким аспектима изгледа веома слично хаљинама које би се носиле пре 100 година, а постоји и нека верзија ове хаљине која је потпуно иста данас.“

Еделстајн, дизајнер рођен у Лондону, искуство је стицао у лондонском огранку „Диора“ пре него што је покренуо сопствену линију 1977. године, а за принцезу Дајану је почео да креира скоро од првих дана њеног уласка у краљевску породицу, укључујући и период када је носила Вилијама.

Еделстајнове креације за Дајану су биле нешто другачије од неких његових традиционалнијих радова, делом зато што је са принцезом постао веома близак. Како је рекао у једном интервјуу Колину Мекдауелу, није желео да и он притиска Дајану својим идејама, мада су имали потпуно различита виђења. „Била је под таквим притиском у палати да нисам желео да и ја дајем свој допринос“, рекао је Еделстајн.

На аукцији 1997. године, два месеца пре него што је трагично настрадала у 36. години, прикупљено је укупно 3,25 милиона долара. У деценијама од тада легенда о принцези Дајани је само расла. То што је хаљина продата за 25 пута виши износ него 1997. само је доказ да њено наслеђе надмашује оно што је ико могао да претпостави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво